Himalaya hotas av torka

Uppdaterad
Publicerad

Himalaya är en av de platser där växthuseffekten kanske är som mest dramatisk, något som kan få förödande konsekvenser för miljoner människor i Asien. SVT:s utsände har besökt Tibet.

Det är tidig morgon i Himalaya och invånarna i Rongbu börjar sina vanliga rutiner. Den här delen av Kina är glest befolkad och fattig.

Man livnär sig som man alltid gjort, på jakskötsel. Men det är också ett enastående vackert område, och ett välkommet tillskott i kassan är turisterna som lockas hit för stillheten vid foten av världens högsta berg.

Snöar mindre

Byn ligger långt bort från all civilisation, på över 5.000 meters höjd, vid foten av Mount Everest. Det är nästan omöjligt att förstå att även den här platsen kan vara påverkad av växthuseffekten.

Men något verkar onekligen hända i Himalaya och fort går det. Puchi har bott här i över 10 år, och de senaste åren har hon sett hur landskapet förändrats:

-I år har det varit mycket litet snö. Det har snöat mycket lite här. Det påverkar mig eftersom utan snö så blir det litet vatten, och våra jakar har inte tillräckligt med gräs, så de har börjat dö för oss.

Glaciärer smälter

Förr om åren hade bergen i närheten alltid hade snö vid den här tiden på året, säger Puchi.

I Mount Everests basläger träffar SVT:s utsände Greenpeace, som också rest hit för att dokumentera Himalayas ändrade klimat. De har sett stora förändringar.

Det här är en bild från 1920 som visar en av Mount Everests glaciärer. Den här bilden är tagen från samma plats av Greenpeace för några dar sen.

-Mount Everests största glaciär är Rongbuglaciären. De senaste 50 åren har glaciären gått igenom en mycket snabb smältprocess. Data visar att den centrala glaciären har krymt 270 meter. Östra glaciären har krymt 170 meter de senaste 30 åren. Och faktum är att de senaste åren sker den här smältningsprocessen allt snabbare, säger Zhong Yu, expeditionsledare på Greenpeace.

Öknarna breder ut sig

Allt fler verkar överens om att förändringen i Himalaya har med växthuseffekten att göra. Även Kishan Koday på UNDP i Peking sällar sig till dem. Och han menar att konsekvenserna kommer att bli enorma eftersom miljoner människor riskerar att bli av med sitt färskvatten om Himalayas glaciärer försvinner.

-Glaciärerna är vattenkälla till Yangtzefloden, Gula floden – stora och viktiga floder i Kina, som hållit civilisationen vid liv i tusen år och är centrala för den nuvarande ekonomiska tillväxten i Kina. Fler än hundra städer och 300 miljoner människor kommer att påverkas av förändringarna i vattentillgången, säger Kishan Koday.

En annan följd blir att öknarna breder ut sig. Tidigare bördiga områden kan komma att bli obeboeliga.

Även Angdoujie är bekymrad. Han har bott här i tre år, och under den tiden har förändringen gått snabbt.

-Snön har blivit mycket mindre jämfört med för tre år sedan.

När det blir mindre snö så har jakarna inte vatten att dricka och gräset blir allt torrare, säger han.

Reporter: Fredrik Önnevall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.