Svenske Osama Kayem döms till 30 års fängelse efter sin inblandning i terrorattackerna i Paris 2015. Foto: Privat/Christophe Petit Tesson/EPA/TT

20 män döms efter terrordåden i Paris 2015

Uppdaterad
Publicerad

130 personer dödades i terrordåden i Paris 2015. Nu döms Salah Abdeslam till livstids fängelse för sin roll i attentaten – och den svenska medborgaren Osama Krayem döms till 30 års fängelse.

Sju år har gått sedan IS-terrorister slog till mot flera mål i den franska huvudstaden Paris i ett dåd som chockade världen.

I september förra året inleddes den gigantiska rättegången mot 20 män som på olika sätt misstänks ha hjälpt till att planera och genomföra terrordåden den 13 november 2015.

Frankrikes hårdaste straff

Strax efter 20-tiden på onsdagen meddelade den franska domstolen att alla utom en döms på samtliga punkter.

Den 32-årige franska medborgaren Salah Abdeslam döms till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning – ett straff som endast dömts ut fyra gånger tidigare i landet, enligt France 24. Han tros vara den enda överlevande av de tio män som var på plats och deltog vid själva attackerna.

Även den svenska medborgaren Osama Krayem från Malmö döms på samtliga punkter till 30 års fängelse. Hans fingeravtryck hittades i lägenheten där Parisbomberna tillverkades.

Flera attacker

130 människor miste livet under terrordåden. Det inleddes med en attack utanför fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch. Kort därefter öppnade gärningsmän eld utanför flera barer i Paris.

Den blodigaste attacken skedde i konsertlokalen Bataclan där tre terrorister öppnade eld med automatvapen och dödade 90 personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osama Krayem misstänks för inblandning i terrordåden i Bryssel och Paris Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.