Här rullar hjälpkonvojen in i östra Ghouta Foto: TT

Hjälpkonvoj rullar in i östra Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

En hjälpkonvoj som består av 46 lastbilar körde under förmiddagen i östra Ghouta. Konvojen är lastad med mat och sjukvårdsutrustning till det svårt ansatta området.

– Det kan ju handla om hjälp med mat som gör att man håller sig vid liv i ett par veckor, säger Michaela Friberg Storey på svenska Röda korset.

Konvojen med förnödenheter rullade från Syriens huvudstad Damaskus tidigt i morse.

– Det här är en livräddande konvoj som kommer att få en direkt effekt på livet för tusentals kvinnor, flickor, pojkar, män, men det räcker absolut inte. Vi kräver fortsatt tillträde till området och fortsatt rätt för skadade att evakueras, säger Michaela Friberg Storey, chef för internationella insatser på svenska Röda Korset

Konvojen passerade gränsövergången i Wafideen under förmiddagen och rullar nu in i de belägrade områdena i östra Ghouta, uppger nyhetsbyrån Reuters.

– Vi är på väg för tillfället mot Duma i östra Ghouta med humanitär hjälp till 27 500 människor, säger Marwa Awad, talesperson för FN:s livsmedelsprogram WFP.

Bombning fortsätter trots eldupphör

– Det känns inte bra att höra att det kraftiga bombardemang som pågår runt omkring oss, säger FN-tjänstemannen Ali al-Za'tari till Reuters.

Han säger också att man nu måste försäkra sig om att de ska kunna leverera den humanitära hjälpen under säkra förhållanden.

– Det kommer ta flera timmar att lasta av förnödenheterna och konvojen kommer vara kvar inne i Ghouta-enklaven till långt in på natten.

Förnödenheter till behövande

Det har gått mer än en vecka sedan FN:s säkerhetsråd enades om en 30 dagars vapenvila, som dock brutits gång på gång. Och det är först nu som säkerhetsläget gör det möjligt för en större hjälpkonvoj att ta sig in i östra Ghouta.

– Vi kräver hela tiden tillträde, varje dag, oavsett om det finns ett eldupphörsavtal eller inte, säger Michaela Friberg Storey på Röda korset. De stridande parterna och de som har kapacitet att påverka de som strider anser att tillfället nu är sådant att vi får komma in.

Första större hjälpkonvojen

Röda korset har hela tiden funnits vid gränsövergångarna i utkanterna och försökt få ut skadade, vilket ska ha gått vid enstaka tillfällen. Men det har tidigare inte gått att komma in med den här typen av stora konvojer som nu är på väg.

Senast Röda Korset kom in i östra Ghouta var den 14 februari och därefter har läget varit för svårt för större hjälpkonvojer.

Konvojen som består av 46 lastbilar samordnas av Syriska arabiska röda halvmånen, Röda korset och FN. I lasten finns både sjukvårdsmaterial och mat till befolkningen som drabbats hårt av de senaste veckornas kraftiga bombningar. Under måndagen rapporterade Reuters att stora mängder sjukvårdsmaterial stoppades av syriska regeringstjänstemän innan konvojen tilläts avgå.

– Det kan ju handla om att man får hjälp med mat som gör att man håller sig vid liv i ett par veckor, säger Michaela Friberg Storey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.