En regeringssoldat bevakar Röda halvmånens konvoj in i östra Ghouta. Foto: TT

Hjälpkonvoj till Ghouta tvingades vända

Uppdaterad
Publicerad

Syriska regeringstjänstemän plockade bort stora mängder sjukvårdsutrustning innan hjälpkonvojen tilläts köra in till östra Ghouta, det uppger en WHO-tjänsteman. Konvojen fick dessutom vända efter bara några timmar.

Hjälpkonvojen bestående av 46 lastbilar rullade in i östra Ghouta under måndagen. Det är den första stora humanitära hjälpinsats som når östra Ghouta sedan den militära offensiven började för några veckor sedan.

Innan konvojen tilläts lämna Damaskus inspekterade syriska regeringstjänstemän lasten och ska ha stoppat upp till 70 procent av förnödenheterna, uppger FN enligt Reuters.

Syrienkriget

Sjukvårdsutrustningen stoppades

Av det material som stoppades och lastades av fanns bland annat stora mängder sjukvårdsutrustning. En WHO-tjänsteman uppger via e-post till Reuters att samtlig ”trauma-”, kirurgisk-, dialys-, insulinutrustning ska ha tagits bort från transporten.

– Det är ett enormt allvarligt ingrepp och en stor besvikelse för oss som är en av de stora medicinska aktörerna som jobbar med aktivt stöd till vårdcentraler och sjukhus i Ghouta, säger Pieter van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige.

Hjälpkonvojen kunde dela ut förnödenheter under några timmar, men tvingades sedan vända.

”Vi lämnade över så mycket vi kunde under beskjutning”, skriver UNHCR:s syriska representant Sajjad Malik på Twitter.

Under måndagen fortsatte regimstyrkorna sin offensiv i den rebellkontrollerade enklaven och minst 68 civila personer har dödats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

”Krigets lagar är tydliga”

Våldet i östra Ghouta har eskalerat trots att FN:s säkerhetsråd för lite mer än en vecka sedan enades om en 30 dagars vapenvila. Under de senaste två veckorna beräknas 760 civila ha dödats.

Striderna de senaste veckorna har drabbat vården i östra Ghota hårt. Förutom att tillförseln av medicinsk utrustning och läkemedel kraftigt begränsats har vårdcentralerna under kort tid varit tvungna att ställa om till livsräddande akutvård med begränsade resurser.

– Krigets lagar är väldigt tydliga man får inte neka människor tillgång till medicinsk vård, så om man i en hjälpkonvoj plockar bort livsviktigt kirurgiskt material så är det högst allvarligt, säger Pieter van Eggermont till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet