Medlemmar ur frivilligkåren Vita hjälmarna hjälper skadade efter fler luftanfall mot östra Ghouta på lördagen. Foto: TT

Nya flygräder i Syrien – trots FN-resolution

Uppdaterad
Publicerad

Syriska regimen fortsätter flygbombningarna mot östra Ghouta – trots lördagens FN-resolution om 30 dagars vapenvila. Det uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Söndagens bombräder har riktat sig mot utkanten av Douma, den största staden i östra Ghouta, enligt SOHR, som bevakar syriska inbördeskriget från Storbritannien. Det är oklart om någon skadats.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska under dagen hålla ett telefonmöte med Rysslands president Vladimir Putin. De tre ledarna ska diskutera hur vapenvilan i Syrien ska verkställas. Ryssland står på Assadregimens sida i kriget.

Syrienkriget

Mötet tillkännagavs efter det att FN:s säkerhetsråd på lördagen enhälligt antagit en 30 dagar lång humanitär vapenvila i Syrien. Resolutionen har tagits fram av Sverige och Kuwait.

Stigande dödssiffra

Den senaste veckan har fler än 500 civila, över 120 av dem barn, dödats i flygräder mot den rebellstyrda enklaven östra Ghouta, enligt SOHR:s sammanräkning. Under lördagen ska minst 41 civila ha dödats, men Ryssland förnekar att landet deltog i de attackerna.

Frankrike och Tyskland har tryckt på för att Ryssland ska stödja resolutionen om vapenvila som syftar till att humanitär hjälp ska nå belägrade invånare, och att skadade och allvarligt sjuka ska kunna lämna området.

Skydda civila

Macrons kansli säger i ett uttalande att vapenvilan är ”ett viktigt första steg” och att det ska vara ”extremt vaksamt” över genomförandet av resolutionen. Resolutionen specificerar inte när vapenvilan kommer att träda i kraft, utan det står att det ska ske ”utan dröjsmål”.

FN:s generalsekreterare António Guterres, som har beskrivit situationen i östra Ghouta som ”helvetet på jorden”, säger att vapenvilan ”omedelbart” måste inledas. Han påminner båda sidor att de har en ”absolut skyldighet” att skydda civila, och tillägger att ”ansträngningarna att bekämpa terrorism inte överstiger den skyldigheten.”

Fakta: Östra Ghouta

Omkring 400 000 människor bor i östra Ghouta utanför den syriska huvudstaden Damaskus. Området kontrolleras av två rebellgrupper, och bombningarna är inledningen på en större miltär markoperation från regimens sida, enligt den regimvänliga tidningen al-Watan.

Sedan den 18 februari har över 500 människor dödats och mer än 2 000 skadats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Enligt FN:s beräkningar har minst 370 människor dödats och omkring 1 500 skadats i östra Ghouta sedan offensiven inleddes.

Källa: AFP, Reuters

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340.000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten, bland annat via FN, har misslyckats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet