Foto: TT

Wallström: ”Nu måste civila få andrum från krigets fasor”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar att FN:s säkerhetsråd under lördagen antog en resolution, som lades fram av Sverige och Kuwait, för ett eldupphör i Syrien. ”Nu måste civila få andrum från krigets fasor. Nu måste sjukhus och skolor fredas från bomber”.

I en skriftlig kommentar till SVT säger Margot Wallström att resolutionen kommer vara till gagn för civilbefolkningen i Syrien.

Syftet med eldupphöret, som ska pågå i minst 30 dagar, är att göra det möjligt för humanitär hjälp att nå den syriska civilbefolkningen och att medicinska evakueringar ska kunna genomföras. Ett tillfälligt eldupphör ökar förutsättningarna för den humanitära och medicinska hjälpen att nå fram.

Syrienkriget

– Resolutionen kräver att alla parter ska respektera folkrätten, inklusive den humanitära rätten och de mänskliga rättigheterna, säger Margot Wallström.

– Jag välkomnar också att säkerhetsrådet lyckades nå enighet i dag – det är en vinst för rådets legitimitet och trovärdighet. Sverige kommer fortsätta verka för att rådet tar sitt ansvar.

”Världen ser på”

Tidigare twittrade Wallström om beslutet: ”I dag har FN:s säkerhetsråd slutit samman för att ge Syrien en tillfällig paus från krigets skräck.”

Margot Wallströms tweet om FN:s resolution. Foto: TT

Hon skriver vidare: ”Nu måste ord bli till handling. Världen ser på.”

Löven välkomnar resolutionen

Även statminister Stefan Löfven (S) välkomnar beslutet i FN.

– Det återstår att se om det verkligen blir av, det har hänt förut att vapenvila har utlysts och sedan inte respekterats. Det är oerhört viktigt att alla inblandade parter står upp för vapenvilan och för tillgången till humanitärt bistånd, säger han till TT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet