• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ytterligare en massaker i Israel – flera kroppar hittades Foto: SVT

Hjälparbetarnas fruktansvärda fynd vid kibbutzen: ”En massaker”

Uppdaterad
Publicerad

Blodpölar, lik och förödelse. Fasansfulla syner mötte hjälporganisationen Zaka när de sent på måndagskvällen sökte igenom kibbutzen Be'eri i södra Israel.

Kvarlevorna efter 108 israeler har hittats i kibbutzen, som var en av de första som attackerades av terrororganisationen Hamas i lördags.

– Man ser barn, mammor, pappor i sina sovrum, i sina skyddsrum. Och så som terroristerna dödat dem...Det är inget krig, inget slagfält. Det är en massaker, ett terrordåd. Jag har aldrig sett något liknande, säger Itai Veruv, israelisk generalmajor, efter att området genomsökts.

Kibbutz är en form av kollektivt samhälle och även i grannkibbutzen Kfar Azza blev invånarna måltavla för Hamas den gångna helgen.

”Kroppar och skotthål överallt”

Avidor Schwartzman bor i kibbutzen och väcktes av ett dånande ljud på lördagsmorgonen och tillbringade sedan 18 timmar i ett skyddsrum tillsammans med sin familj, rapporterar Reuters. Därifrån hörde han skott från nära håll.

När han väl kom ut från skyddsrummet fick han se vad som hänt. Han beskriver synen som ”någonstans mellan en krigszon och ett rent helvete”.

– Det var kroppar överallt och skotthål överallt. Och min frus föräldrar kunde vi inte hitta någonstans, säger han till Reuters.

Vrede och skräck

Enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Pablo Torres har massakerna väckt avsky, vrede och skräck i Israel.

– Det kan ha varit så att Hamas ville döda så många människor som möjligt men också sätta skräck i människor och få människor att vilja lämna Israel. I stället kan det bli tvärtom, att Israel nu försöker göra allt för att krossa Hamas, säger Samir Abu Eid i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.