Polisen Arnaud Beltrame, som hyllas som hjälte efter terrordådet i sydfranska Trèbes, dog av sina skador på sjukhuset.

Hjältepolisen Arnaud Beltrame skulle ha gift sig i juni

Uppdaterad
Publicerad

Hjältepolisen Arnaud Beltrame, 44, som dödades i ett terrordåd i södra Frankrike skulle ha gift sig i juni. Nu var prästen i stället med paret på sjukhuset innan han dog.

– Jag gav honom äktenskapets sakrament, säger prästen Jean-Baptiste.

Södra Frankrike skakades av ett terrordåd på fredagseftermiddagen. Gärningsmannen Redouane Lakdim tog gisslan i en butik i Trèbes. Polisen Arnaud Beltrame förhandlade med den misstänkte terroristen och gick frivilligt med på att tas som gisslan i utbyte mot en kvinna. Han sköts av gärningsmannen och avled senare av sina skador på sjukhuset.

Polismannen har hyllats som en hjälte i Frankrike efter sin insats, och Arnaud Beltrames kusin Florence Nicolic säger att hans släkting var ”så bra på sitt jobb”.

Attentat i södra Frankrike 2018

– Även om vi var förvånade och chockade när vi hörde vad som hade hänt var vi inte förvånade med tanke på att det här är en sådan sak som han skulle göra utan att tveka, säger Florence Nicolic till BBC.

Skulle ha gift sig

44-årige Arnaud Beltrame var redan borgerligt gift, men han och hans fru skulle ha haft ett kyrkbröllop den 9 juni. De hade redan lagt ned 30 timmar på förberedelserna av ceremonin.

Prästen som skulle ha utfört ceremonin var med paret på sjukhuset innan han dog.

– Jag gav honom äktenskapets sakrament och de sjukas sakrament, säger prästen Jean-Baptiste till Le Monde.

Paret hade inga barn.

Hittade explosiva ämnen

Samtidigt uppger poliskällor till Le Point att gärningsmannen ska ha haft explosiva ämnen med sig.

Polisens nationella insatsstyrka Gign ska ha påträffat tre ihoptejpade plastmappar som innehöll pulver inne på stormarknaden där gisslantagningen ägde rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i södra Frankrike 2018

Mer i ämnet