Bild från polisinsatsen i Trèbe. Den polisman som befann sig i butiken är ännu oidentifierad. Foto: TT

Polis hyllas som hjälte efter terrordådet

Uppdaterad
Publicerad
En polisman hyllas av Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb som hjälte i samband med gisslandramat i sydfranska Trèbes på fredagen. Enligt Collomb ska polisen frivilligt ha låtit sig tas som gisslan i utbyte mot att en annan gisslan, en kvinna som befann sig i butiken, släpptes. Polismannen skadades allvarligt i insatsen.

Polisen, som inte namngivits men som enligt franska medier är i 45-årsåldern, ska i ett tidigt skede under insatsen ha erbjudit sig att delta i en gisslanutväxling.

Han gick själv in på stormarknaden och lät sig tas som gisslan av den 25-årige gärningsmannen Redouane Lakdim mot att en kvinna i butiken – som Lakdim använde som mänsklig sköld – släpptes fri.

Avlyssnade via telefon

När polismannen begett sig in ska han ha varit ensam i butiken med Lakdim. Enligt Collomb lade polismannen sin telefon – med linjen öppen – på ett bord, så att poliserna utanför kunde höra händelseförloppet i butiken.

När poliserna utanför kunde höra skottlossningen upphöra i butiken, genom polismannens telefon, blev det startskottet för stormningen.

Polismannen uppges ha skadats allvarligt efter insatsen, och vårdas nu på sjukhus. Gerard Collomb prisar polismannen för hans mod, och kallar det en ”hjälteinsats”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attentat i södra Frankrike 2018

Mer i ämnet