Foto: Scanpix

Höjd maxtaxa ska minska barngrupperna

Uppdaterad
Publicerad

En höjning av maxtaxan med 100 kronor för första barnet ska finansiera en minskning av barngrupperna i förskolan. Det förslaget presenterade Kristdemokraterna i Almedalen i dag.

– Barn mår bäst i små sammanhang. Det ger stadga och trygghet, säger partiledaren Göran Hägglund.

Kristdemokraterna fortsätter att profilera sig som ett familjeparti. När partiledaren Göran Hägglund i Almedalen i dag presenterade ett nytt förslag, handlade det inte helt oväntat om familjen. Kristdemokraterna vill minska antalet barn i förskolorna och det ska finansieras med en höjning av maxtaxan.

Han understryker att höjningen – med hundra kronor för första barnet – är liten, att maxtaxan inte höjts sedan 2004 och att stat och kommun ska vara med och finansiera reformen.

Förslaget är KD:s eget inför höstens budgetförhandlingar. Om det genomförs minskar utrymmet för konsumtion och på frågan om hur han tror att det tas emot av de andra allianspartierna svarar Hägglund:

-Jag hoppas att det tas emot väl. Alla borde kunna se de problem som finns i förskolan, säger Hägglund till TT.

Över en miljard

Enligt förslaget ska maxtaxan höjas med 100 kronor från dagens nivå, 1260 kronor, för det första barnet, 67 kronor för det andra barnet och med 33 kronor för det tredje barnet. Enligt partiets beräkningar ska detta ge kommunerna 350 miljoner kronor i ökade intäkter.

Totalsumman skulle bli 1,4 miljarder kronor. Pengar som ska minska grupperna med motsvarande ett barn per grupp.

– Vi räknar med att vi kan minska grupperna för barn upp till tre år med ett barn per grupp, säger Hägglund.

Fakta: Höjd maxtaxa för mindre barngrupper

* Kristdemokraterna (KD) vill minska barngrupper i förskolan för de minsta barnen.

* KD föreslår höjd maxtaxa för familjer med inkomst på mer än 45 000 kronor i månaden i inkomst.

* För en familj med ett barn skulle kostnaden för förskolan öka från 1 260 till 1 360 kronor, för en familj med två barn från 2 100 till 2 267 kronor och för en familj med tre barn från 2 520 till 2 720 kronor.

* För varje krona föräldrarna betalar i högre maxtaxa ska kommunen skjuta till en krona och staten två kronor. Föräldrarna och kommunerna skulle alltså stå för 350 miljoner kronor vardera medan staten står för 700 miljoner – därmed skulle totalt 1,4 miljarder gå till att minska barngrupperna.

* Bara kommuner som kan visa en konkret plan på hur gruppernas storlek ska minskas ska få höja taxan.

Källa: Kristdemokraterna (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet