Hold your Horses!

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Det var Antilochus som skrek de numera berömda orden till Akilles när de for fram som galningar i ett hästvagnslopp under en begravningsfest. Allt står i Homeros kända verk Illiaden. Nu är det dags blåsa av dammet från det gamla grekiska storverket. För i dramatiska tider är det många som vill piska på sina hästar lite extra. Med än mer dramatiska konsekvenser som följd.

Knut Kainz Rognerud

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

Det är svårt att inte tänka på Atilochus och Akilles när man läser investmentbanken Goldman Sachs varning i samband med Brexit. Det var i en rapport häromdagen som den legendariska och inflytelserika banken skrev att Brexit kommer ha starka negativa effekter på de europeiska finansmarknaderna.

Men effekterna lär inte bli lika negativa som de blev i samband med finanskrisen 2008 och Lehman Brothers konkurs. Inte ens i närheten. Då föll de breda europabörsindexen med 46 procent, det vill säga nästan en halvering. I kölvattnet gick en lång rad banker i konkurs och en lång rad stater fick ställa upp med mycket stora skattepaket för att rädda finanssektorn.

Ingen ny härdsmälta

I fredags rasade börserna i London och New York. Men när de stängde på kvällen var nivån ungefär där man varit några dagar tidigare. Dock föll andra börser mer. Goldman Sachs prognos är att Europas aktier kan på kort tid sjunka upp till 15 procent. Det är riskerna och osäkerheten som driver på. Dramatiskt. Men inte en ny finansiell härdsmälta. 

Självklart följer en rad konsekvenser. Inte bara i Storbritannien. Vilka de blir handlar bara om gissningar. Mer eller mindre kvalificerade.

Bryssels planer läggs i malpåse

Bryssels planer på en bankunion kommer troligen få ligga kvar i en byrålåda ett tag. Skisserna på euroobligationer kan komma att hamna i samma låda, för att inte tala om Italiens förslag på flyktingobligationer. 

Ökad finansiell integration i euroområdet blev efter fredagens resultat inte längre huvudprioritet i Bryssel.

Ta det lugnt på måndag

Brextivalet 2016 kommer förändra mycket. Men det är inte säkert att det första du ska göra måndag morgon är att sälja alla dina aktier för att lägga alla pengarna på guld.

Hold your Horses Madame! Hold your Horses Sir!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet