Foto: TT

President Hollande om attentatet: Ingen tvekan om avsikten

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens blodiga attentat mot en fabrik i östra Frankrike har säkerheten i regionen höjts till maximal nivå. President Hollande kallade dådet för en terroristattack när han höll ett tal med anledning av händelsen.

En person har dödats och två skadats vid ett attentat mot en fabrik i närheten av Lyon. Frankrikes president François Hollande har lämnat EU-toppmötet i Bryssel för att återvända hem till Paris. Han kallar i ett tal till nationen dådet för en terrorattack.

– Det finns ingen tvekan om avsikten, säger han.

”Terrorismen är vår fiende”

– Om vi ska dra några slutsatser, är det att agera mot terrorismen här i Frankrike och överallt i världen. Terrorismen är vår motståndare, vår fiende. Den slår överallt, som i dag även i Kuwait.

– Fransmännen måste veta att det finns Sentinelle-trupper aktiva överallt inom vårt territorium, säger Hollande.

Sentinelle är den operation som den franska armén inledde efter terrorattentaten i Paris i januari, för att kämpa mot terrorism och skydda tänkbara mål i Frankrike.

Säkerheten höjs

Efter en sammankomst i Élyséepalatset har han meddelat att säkerheten och beredskapen i den aktuella regionen Rhône-Alpes kommer att höjas till landets allra högsta nivå.

– Det får inte finnas någon tvekan kring vårt lands förmåga att försvara sig, säger Hollande.

Samråd med tunisiska presidenten

Med anledning av dagens blodiga attentat i Tunisien har Hollande även samtalat direkt med sin tunisiska kollega Béji Caïd Essebsi.

– De två presidenterna har uttryckt sin solidaritet mot terrorismen och deras avsikt att fortfölja och intensifiera sitt samarbete i kampen mot denna plåga, lyder en kommuniké från det franska presidentpalatset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attentat mot fransk fabrik

Mer i ämnet