Homosexuella i Tjetjenien torteras med elchockstavar

Uppdaterad
Publicerad

En ny våg av gripanden och tortyr av homosexuella har inletts i den ryska republiken Tjetjenien. Nu kommer information om att tortyren är värre än vid den förra vågen, 2017. Enligt organisationen LGBT Network, som SVT talat med, våldtas offren med elchockstavar under förhören. Nu pågår försök att evakuera offer från Tjetjenien.

Det var i förra veckan som de första uppgifterna började dyka upp i ryska medier om att en ny våg av gripanden och tortyr inletts mot homosexuella. Enligt den ryska organisationen LGBT Network, som arbetar med att stötta homosexuella i landet, inleddes gripandena redan i början av december 2018.

I motsats till vågen av gripanden 2017, då bara män greps, har nu även kvinnor tagits i förvar och torterats. LBGT Network har uppgifter om minst fyrtio gripna som olagligt hållits i förvar på polisstationer i städerna Groznyj och Argun.

– Tortyren är grymmare och våldsammare än vid den förra vågen. Då hotade man med våldtäkt. I dag vet vi att personerna våldtagits med elchockstavar under förhören. De personer som har släppts och som vi kunnat tala med är så svårt skadade att de behöver akut sjukvård, berättar Igor Kochetkov för SVT i en videointervju från Moskva.

”Åtal fabriceras”

Enligt vittnesmål till organisationen har offren under tortyren tvingats skriva under tomma pappersark där man senare ska kunna lägga in erkännanden. LGBT Network har påbörjat en evakuering av offer, men vill i dagsläget inte berätta hur många personer det handlar om.

När historien om hemliga fängelser för homosexuella rullades upp 2017 hjälpte LGBT Network många av offren att söka skydd i Europa och Nordamerika. Den här gången är det mycket svårare, enligt Igor Kochetkov.

– Man tar passen från offren för att förhindra att de lämnar Tjetjenien. Man hotar också med att fabricera åtal mot dem eller deras anhöriga. I ryska medier har det förekommit olika uppgifter om antalet dödsoffer.

Enligt vissa källor kan så många som tjugo personer ha dött till följd av tortyren. Igor Kochetkov på LGBT Network kan bekräfta minst två döda.

– Jag kan inte utesluta att offren är fler. Men i dagsläget kan vi bara bekräfta två döda, säger Kotchetkov.

Anhöriga samarbetar inte

Att informationen om offren är knapphändig beror på att det kommer ut mycket lite information från det tjetjenska samhället. Rädslan för repressalier är generellt stor hos den tjetjenska befolkningen, men när det gäller anklagelser om homosexualitet handlar det också om skam och att skydda familjens heder.

– När det gäller andra grupper som utsätts för förföljelse i Tjetjenien, av religiösa eller politiska skäl, brukar det vara de anhöriga som söker hjälp och bidrar med information, men nu samarbetar de inte med oss. De döljer till och med information om att deras son eller dotter gripits för homosexualitet, säger Igor Kotchetkov.

Uppgifterna om den nya vågen av gripanden kommer istället från homosexuella tjetjener som tidigare fått skydd i Europa. De har varit i kontakt med homosexuella landsmän som antingen försvunnit eller kunnat vittna om övergreppen.

Förbereder polisanmälan

De tidigare avslöjandena om tortyr och gripanden ledde aldrig till åtal, trots både bevismaterial och vittnesmål. Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov kallade uppgifterna för lögner och sa att det omöjligen kunde vara sant, eftersom ”det inte finns några bögar i Tjetjenien”. Även den här gången har den tjetjenske ledaren kallat uppgifterna för ”sagor och desinformation”. 

LGBT Network förbereder just nu en polisanmälan om mord mot den tjetjenska polisen, även om förhoppningarna om att den ska leda någonstans är små. 

– Just nu är det viktigaste att få ut information till allmänheten så att tortyren av homosexuella upphör. Vi hoppas på starka reaktioner från Europas regeringar, för det skulle hjälpa oss att rädda liv, säger Igor Kotcehtkov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.