Zuzana Čaputová när hon anlände till valvakan på lördagskvällen. Foto: Petr David Josek/TT

Hon gick från okänd till storfavorit i presidentvalet – på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Hon var mer eller mindre helt okänd för ett år sedan. Men under natten till söndagen vann Zuzana Čaputová stort i första omgången av presidentvalet i Slovakien. Den liberala och hbtq-vänliga juristen har på rekordkort tid tagit det annars så konservativa landet med storm.

Zuzana Čaputová vann presidentvalets första omgång med 40,57 procent av rösterna. Den tidigare storfavoriten i valet, EU-kommissionären Maroš Šefčovič, fick bara drygt 18,66 procent. Eftersom Čaputová ändå inte fick mer än hälften av rösterna så väntas en andra valomgång mellan de två den 30 mars.

Liberal och HBTQ-vänlig

Zuzana Čaputová ställer upp i valet för det nybildade partiet Progressiva Slovakien. Hon beskrivs som liberal och EU-vänlig. Under presidentvalskampanjen har hon skapat stora rubriker i hemlandet med uttalanden om bland annat aborträtt för homosexualla. Det har väckt stora protester från mer nationalistiska kandidater.

Presidentvalet i Slovakien kommer i skuggan av mordet på journalisten Ján Kuciák och hans fästmö för ett år sedan. Han hade granskat bedrägerier och maktmissbruk bland affärsmän som kopplades till den politiska eliten. Mordet triggade igång stora protester i landet och har av Čaputová också beskrivits som den stora anledningen till att hon ställde upp i valet.

Ceremoniell roll

Hennes huvudmotståndare Maroš Šefčovič har själv försökt distansera sig från de politiska skandalerna. I valet har han beskrivit sig som en oberoende kandidat – men har ändå haft regeringspartiet SMER bakom sig vilket tros vara anledningen till att Čaputová kunde vinna så överlägset.

Slovakiens president har framför allt en ceremoniell roll – men har också viss makt genom att bland annat godkänna nya lagar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.