På Savusjkina-gatan i Sankt Petersburg ligger den så kallade ”trollfabriken”.

Hon hotas för sin kamp mot de ryska nättrollen

Uppdaterad
Publicerad

34-åriga Ljudmila Savtjuk jobbade tidigare på det företag som i flera ryska och internationella medier kallas för ”troll-fabriken”. Nu driver hon en rättsprocess mot företaget i syfte att tvinga verksamheten att lägga ner. För det får hon ofta ta emot hotfulla kommentarer.

I ett hus på Savusjkina-gatan i Sankt Petersburg ligger företaget Internet-undersökningar. Huset har länge figurerat i olika internationella och ryska medier under namnet ”troll-fabriken”, på grund av den verksamhet som pågår innanför den oansenliga fasaden.

”Kritisera Amerika”

34-åriga Ljudmila Savtjuk jobbade på företaget i två månader. Jobbet gick ut på att skriva kommentarer på internet, till stöd för Ryssland och mot väst.

– Det handlar om att kritisera Amerika och Ukraina och över huvudtaget att dra utländska politiker i smutsen och göra sig lustig över europeiska värderingar, säger Ljudmila Savtjuk.

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel startade ett Instagram-konto fick hon på fyra dagar 38.000 följare, många av dem illasinnade internettroll som tog kontroll över kommentarsfälten.

Enligt Marat Burchkard, även han tidigare anställd, sysselsätter verksamheten på Savusjkina-gatan runt 400 till 600 personer som jobbar tiolvtimmarspass.

Den oppositionella tidningen Novaja gazeta misstänker att en stormrik affärsman, Jevgenij Prigozjin, är den som finansierar verksamheten. Prigozjin är också personlig vän med Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi har följt honom sedan länge och företaget Konkord som han äger. Vi har flera gånger skrivit om att medarbetarna på företaget är involverade i olika propagandistiska projekt, säger Diana Chatjatrian, journalist på Novaja gazeta till den tyska tv-kanalen ARD.

Framtiden oviss för Novaja gazeta

Framtiden för Novaja gazeta är just nu osäker. Tidningen fick nyligen en andra så kallad varning av tillsynsmyndigheten Roskomnadzor. Det gör att myndigheten har rätt att vända sig till domstol för att försöka få tidningens licens indragen.

– Det är en besvärlig situation för oss men vad vi förstår så tänker myndigheterna inte göra det just nu. Vi hoppas på det bästa, säger Nadezjda Prusenkova på Novaja gazeta till SVT Nyheter.

Tidningen tänker ändå överklaga beslutet.  Varningen motiveras med att Novaja gazeta inte tillräckligt noga censurerat ett känsligt ord, som betyder ungefär ”fitteri”, i en text.

– Att stänga oss på grund av ovårdat språk vore förstås inte seriöst, säger Nadezjda Prusenkova.

Hotfulla kommentarer

Ljudmila Savtjuk driver nu en rättsprocess mot företaget Internet-undersökningar, med målet att tvinga verksamheten att lägga ner. För det får hon ofta ta emot hotfulla kommentarer.

– Jag får ofta olika antydningar som till exempel frågor i stil med ”vet du att man kan bli dödad för sånt?”. Det gör mig verkligen rädd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.