Hong Kong-aktivisten Joshua Wong har har dömts till tretton och en halv månads fängelse. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Hongkong-aktivisten Joshua Wong döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Joshua Wong, en av ledarna för demokratirörelsen i Hongkong har dömts till 13 och en halv månad i fängelse av en domstol i Hongkong för brott i samband med demokratiprotesterna förra året.

Wong har erkänt sig skyldig och nu dömts för att ha organiserat en icke tillståndsgiven demonstration utanför en polisstation i juni, i samband med de massdemonstrationer mot Fastlandskina som då pågick.  

Även aktivisterna Agnes Chow och Ivan Lam dömdes till fängelsestraff på tio respektive sju månader för brott under samma protest. 

Rätten bedömer att de tre personerna eldat på folkmassan att inta polisstationen och att de skanderade slagord som underminerade Hongkongpolisen. 

Har dömts tidigare

Det är första gången som Agnes Chow döms till fängelsestraff för sin aktivism, både Wong och Lam har i tidigare rättsprocesser dömts till fängelsestraff. När Joshua Wong eskorterades ut ur rättssalen under onsdagen ropade han till sina supportrar på plats: “Dagarna som är framför oss är tuffa, men vi kommer att ta oss igenom dem”, rapporterar Al-Jazira.  

Protesterna i Hongkong under förra året kantades av våldsamma sammandrabbningar mellan aktivister och polis. Bakgrunden till protesterna var ett lagförslag som lades fram som föreslog att brottsmisstänkta personer skulle kunna överlämnas till Fastlandskina för rättegång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.