Foto: TT

Hongkongs ledare drar tillbaka kritiserat lagförslag

Uppdaterad
Publicerad

Carrie Lam, ledare för Hongkongs styrande råd, har helt dragit tillbaka det kritiserade lagförslaget om utlämning. Det rapporterar Reuters.

De senaste månadernas protester för demokrati i Hongkong utlöstes av ett lagförslag som skulle innebära att medborgare i Hongkong skulle kunna utlämnas till Fastlandskina.

Hongkongs styrande råds ledare Carrie Lam. Arkivbild. Foto: Jae C. Hong/TT

Nu har Carrie Lam, ledare för Hongkongs styrande råd, helt dragit tillbaka det kritiserade lagförslaget, rapporterar Reuters. Hon lämnade beskedet i dag i ett förinspelat, tv-sänt meddelande.

Tidigare har förslaget lagts vilande, men det har inte ansetts vara nog av den proteströrelse som demonstrerat dagligen på Hongkongs gator.

Så sent som i morse rapporterade Reuters att två personer har förts till sjukhus efter att Hongkong-polisen gjort våldsamma ingripanden under natten. Kravallpolis ska ha skjutit ickedödlig ammunition och pepparspray mot demonstranterna. Detta har skapat ännu mer ilska hos proteströrelsen.

”Tror inte att det betyder slutet på protesterna”

Ulrika Bergsten, SVT:s Asien-korrespondent, tror att tillbakadragandet är ett försök från Kinas håll att lugna ner stämningen.

– Min känsla är att det finns en vilja från Kina att gå demonstranterna lite till mötes. Alla lider av detta, även ekonomiskt, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror inte att det betyder slutet på protesterna.

Fler krav från demonstranterna

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg har följt händelseutvecklingen i Hongkong.

– Det återstår att se om protesterna avtar nu. Det är det här lagförslaget om utlämnande som utlöst protesterna, men sedan har demonstranterna kommit med fler krav, säger Carl Fridh Kleberg.

Ett annat viktigt krav är att Carrie Lam ska avgå, vilket hon själv antytt att hon själv inte helt har makt över. Demonstranterna har också flera mer generella krav på ökad demokrati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.