En kvinna går till apoteket på Istiklal-avenyn, den största shoppinggatan i Istanbul, som ligger öde på grund av covid-19-pandemin. Foto: Bulent Kilic/AFP

Krönika: ”Hotar med polis när de ser äldre på gatan”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Turkiet sätter hela landets äldre befolkning i karantän. Det riktade utegångsförbudet är till för att skydda särskilt utsatta från coronasmittan. Reglerna upprätthålls till stor del med grannskapets sociala grupptryck på äldre.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

– GÅ GENAST HEM, ropar en butiksägare till en farbror på gatan i kvarteret där jag bor i Istanbul.  

‪- Men jag var bara ute och köpte cigaretter, säger farbrorn skamset. Han drar ner kepsen över huvudet och snabbar på sina korta steg mot lägenhetsporten. 

‪- Det är förbjudet. Ser jag dig ute igen ringer jag polisen, ropar butiksägaren barskt, men inte utan omsorg. 

Turkiets riktade utegångsförbud verkar hittills fungera sisådär i praktiken. På Istanbuls gator syns många gummor och farbröder som ser ut att vara väl över 65 år, åldersgränsen för att numera lovligen vistas ute bland folk. Den som bryter mot reglerna riskerar böter på motsvarande 600 kronor, en svidande summa för många i Turkiet.

Poliser håller efter de äldre

I sociala medier cirkulerar videofilmer på poliser som mer eller mindre strängt uppmanar gamla att genast gå hem. En uppmärksammad videofilm visar en polis som ilsket skriker på en gammal man på en busstation i staden Manisa. 

– DU SKA HÅLLA DIG HEMMA I DIN ÅLDER. SKÄMS!

Den skrikande polisen togs senare ur tjänst.  

Men det är inte bara en klappjakt på äldre. Många visar också en fantastisk omsorg och solidaritet. Grannar hjälper ensamma gamlingar att göra ärenden. Från lägenhetsfönster firas det ned korgar som fylls med matvaror av grannar, ibland utan betalning.  

Många av mina vänner uttrycker tacksamhet för utegångsförbudet. Det gör det lättare att förmå envisa föräldrar och äldre släktingar att hålla sig hemma. Innan förbudet vägrade många gamlingar låta sig begränsas av pandemin. En beskrivning som känns igen från Sverige.

Krav på hårdare restriktioner

Det auktoritärt styrda Turkiet har hittills valt en förvånansvärt mild strategi i frågan om förbud gentemot individuellt ansvar som medel i kampen mot smittspridningen.  

Många kräver hårdare restriktioner och vill se ett utegångsförbud för alla. Samtidigt går Turkiet en svår balansgång med en pressad ekonomi, där många är beroende av att vara ute och jobba för att överhuvudtaget kunna få mat på bordet.  

Det riktade utegångsförbudet är förmodligen tänkt som en gyllene medelväg. Det ska skydda de mest utsatta från coronasmittans framfart. Frågan är hur effektivt det är. 

Här är det vanligt att äldre bor tillsammans med barn och barnbarn och de äldres omsorgsbehov sköts primärt av familjen. Ytterst få äldre bor på äldreboenden. Själv blev jag nyfiken på hur det gick för farbrorn med kepsen som blev åthutad att inte gå ut och köpa cigaretter. Jag går tillbaka till butiksägaren och frågar.  

– Han har då inte synts till på ett par dagar. De flesta äldre verkar ha blivit avskräckta från att gå ut sedan polisen blev hårdare med att bötfälla, säger butiksägaren.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.