Norsk polis sänker sin bevakning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Norge väljer nu att minska polisbevakningen runt om i landet, meddelade landets polisdirektör på måndagen. Men både polis och militär ska vara beredd att rusta upp på kort tid om hotbilden ändras igen.

Under eftermiddagen gick det nya direktivet ut till landets polisdistrikt, och redan under tisdagen ska man börja dra ner antalet poliser i tjänst ute i landet. Men de som jobbar ska vara fortsatt beväpnade, något som norsk polis vanligtvis inte är.

– Men distrikten ska vara beredd att bemanna upp igenom om terrornivån höjs åter, sade polisdirektör Odd Reidar Humlegård vid presskonferensen.

Terrorhot mot Norge

Polisdirektören sade även att norsk militär ska vara fortsätt beredd att på kort tid bemanna upp om bedömningen av terrorhotet ändras.

Den skärpta gränskontrollen som infördes förra veckan kommer att fortsätta och kan komma att gälla till den 12 augusti.

– Budskapet är att folk kan resa som normalt. Visst förekommer det kontroll vid gränsen, det kan ta lite längre tid. Men det viktiga är att man tar med sig sitt pass, sade en annan norsk polis.

Fortfarande ingen misstänkt

Man har fortfarande ingen konkret misstänkt, enligt polisdirektören.

– Vi har haft kontakt med många människor, och vi har fått in många tips men vi kommenterar inte det, sade Odd Reidar Humlegård.

Experter ifrågasätter den breda terrorvarning som norska myndigheter har gått ut med. Kommunikationsrådgivaren Jarle Aabø anser att PST och regeringen borde varit tydligt i sitt budskap.

– Å ena sidan har de använt krigsretorik, medan de å andra sidan har sagt att vi ska leva och uppträda som vanligt som om ingen terror eller något angrepp på Norge fanns rätt bakom hörnet, säger han till Nettavisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet