Värmerekord när hettan kulminerar i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan har slagit till mot Europa och i Frankrike noterar man nu den varmaste junimånaden på 72 år. Hettan drabbar särskilt äldre – vilket har fått en välkänd hotellkedja att öppna upp sina luftkonditionerade anläggningar landet över för att äldre ska kunna svalka sig, rapporterar Le Figaro.

Stora delar av Europa upplever nu extremt höga temperaturer, med värmerekord som slås över hela kontinenten.  Under torsdagen och fredagen väntas det bli som varmast.

I franska kuststaden Nice var temperaturen under natten mot torsdagen 26 grader, en ovanligt hög siffra enligt det nationella väderinstitutet Meteo France. I Clemont Ferrand visade termometern 40,9 grader under torsdagen – ett nytt rekord för staden sedan temperaturer började mätas 1923.

78 av Frankrikes 96 departement har gått ut med varningar för extremt hög värme – senast landet var i en liknande situation 2003 dog 15 000 äldre.

”Folk är mer stressade”

Chanel Benoliel är en 16-årig gymnasiestudent som bor i Paris.

– Min hemstad är en speciell upplevelse när det är så varmt. Tunnelbanan blir oerhört varm, folk är mer stressade än normalt och för mig som student är det också tufft att fokusera på studier

Hur gör du för att hantera det varma vädret?

– Främst försöker jag hålla mig inne så mycket jag kan, och hålla mig sval. Men jag tänker främst på de äldre och unga som måste ha det jobbigast när det är så varmt. Jag har två små syskon som är väldigt varma och kräver mycket uppmärksamhet, de kan inte direkt gå ut till parken själv, säger hon.

Skolor stängs  

Samtidigt stängs hundratals skolor landet över, skriver Le Monde. Vissa universitet och högskolor håller också stängt, och i kommuner runt om i landet öppnas badhus och fritidscenter med luftkonditionering upp.

Hotellkedjan Accor har öppnat flera av sina anläggningar så att allmänheten kan komma in och kyla ner sig. Den franske jordbruksministern Didier Guillaume förbjöd också djurtransporter i minst två dagar från och med torsdag, enligt Le Figaro.

Även i Italien rapporteras höga temperaturer. I flera italienska städer, däribland Venedig och Milano, har myndigheterna gått ut med att vaksamhet ska iakttas, skriver The Local. Socialdepartementet uppmanar människor att höra av sig till dem som bor ensamma och att inte ringa SOS alarm om inte absolut nödvändigt för att inte överbelasta systemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.