Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Storbritannien drottning Elizabeth uppmärksammade Samväldesdagen den 8 mars. James Savage från The Local, tror inte att hovet kommer att kommentera uttalandena från Meghan Markle och prins Harry. Foto: Steve Parsons / POOL / AFP, SVT

Hovets reaktion efter prinsparets intervju kan dröja

Uppdaterad
Publicerad

Meghan Markle och prins Harrys tv-intervju med Oprah Winfrey innehöll allvarliga vittnesmål, bland annat om rasism inom det brittiska hovet. Världen väntar nu på kungahusets kommentarer.

– Jag tror att de kommer att leva efter sin devis ”klaga aldrig, förklara aldrig”, säger James Savage, ansvarig utgivare på nättidningen The Local, i SVT:s Aktuellt.

Den omtalade intervjun med Oprah Winfrey sändes natten till måndag svensk tid. I intervjun lyfts bland annat hur djupt deprimerad hertiginnan har varit och att frågan ska ha tagits upp inom hovet om hur mörk hudfärgen på prinsparets då ofödda son Archie skulle bli.

James Savage, ansvarig utgivare på nättidningen The Local och född och uppvuxen i Storbritannien, menar som många andra att intervjun innehåller sprängstoff.

– Harry och Meghan gick ut med direkta anklagelser mot kungafamiljen och hovet. Anklagelser mot en icke namngiven person i kungafamiljen om rasism och anklagelser om att situationen drev Meghan till självmordstankar. Det är väldigt sorgliga och farliga anklagelser för kungafamiljen, säger James Savage i Aktuellt.

”Svårt att slå tillbaka”

Vad kommer det här att betyda för det brittiska kungahuset?

– Det kommer att vara svårt för kungahuset att hantera. För en del av befolkningen, framförallt de som lutar åt det republikanska hållet, framstår det här som väldigt allvarliga anklagelser som är svåra att bortse från.

– Det är svårt för kungahuset att göra något i det här läget. Anklagelserna är ganska lösa och ingen person pekas ut, vilket gör det svårt att slå tillbaka. Jag tror att kungahuset kommer att leva efter sin devis ”förklara inget, klaga aldrig”.

Kommer Harry och Meghan någonsin kunna sätta sin fot i Buckingham palace efter det här?

– De är fortfarande medlemmar i familjen, och vid familjehögtider som bröllop och begravningar kommer de nog att dyka upp igen, men inte vid andra officiella sammanhang. Så djup är konflikten, och de har ju också tagit ett steg ifrån kungafamiljen.

Reaktion kan dröja

Buckingham Palace har på måndagskvällen ännu inte gått ut med något uttalande eller kommenterat intervjun.

– Hovreportrar här tror inte att det kommer några reaktioner från kungahuset, i alla fall inte nu. Men Boris Johnson sa vid en pressträff på måndagseftermiddagen att han känner stort förtroende för drottningen och att hon är en samlande kraft för britterna, säger Anna-Maja Persson, SVT:s korrespondent i London, i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer