Hovrätten i Åbo förbjuder NMR i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Åbo hovrätt upplöser nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Finland. Organisationen har utövat verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed, skriver domstolen som hänvisar till föreningslagen, enligt Yle.

Hovrätten gör alltså samma bedömning som tingsrätten i Birkaland gjorde i november 2017, då organisationen förbjöds i domstol för första gången.

Beslutet grundar sig bland annat på att föreningen idealiserar fascism och antisemitism, kränker sexuella minoriteters rättigheter och att den inte anser att alla raser är lika värda, skriver Yle.

Föreningslagen

I Finland reglerar den så kallade föreningslagen ideella föreningar. Därmed skiljer sig landets lagstiftning från exempelvis Sveriges, Norges och Danmarks där särskild lagstiftning enbart finns för ekonomiska föreningar.

– I Finland är det lättare att lösa upp ideella föreningar och det beror på den här lagen, säger Heikki Halila, professor i civilrätt vid Helsingfors Universitet till SVT Nyheter.

För att en organisation i Finland ska kunna upplösas i enlighet med föreningslagen krävs att dess verksamhet väsentligt strider mot lag eller god sed.

Den ska dessutom ”uttrycka uppenbar likgiltighet mot bestämmelser som givits för att skydda ett allmänt intresse”, rapporterar Yle.

Åbo hovrätt pekar bland annat på att flera av organisationens medlemmar dömts för våldsbrott med politiska kopplingar och att ingen av dessa har uteslutits ur organisationen.

Upplösningar sällsynta

Att en organisation förbjuds enligt föreningslagen i Finland är sällsynt. Det hände senast på 1970-talet, även den gången gällde det ett antal föreningar med nazistiska förtecken.

Nordiska motståndsrörelsen har själva argumenterat för att upplösandet bryter mot grundlagsskyddade yttrandefriheten och mötesfriheten.

NMR måste upphöra med sin verksamhet när hovrättens dom vinner laga kraft. Beslutet kan överklagas till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.