Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anmodar Chiles president Sebastián Piñera att genast inleda en reformering av landets nationella polisstyrka Carabineros. Foto: JOHAN ORDONEZ/TT

HRW: Chiles polis begår övergrepp mot mänskliga rättigheter

Publicerad

Chiles poliskår har begått flagranta övergrepp mot mänskliga rättigheter vid de protester som under hösten skakat det sydamerikanska landet. Det säger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW). I en nysläppt rapport anmodas president Sebastián Piñera att snarast reformera landets polis.

Fler än 1 000 människor har skadats och flera hundra har mist synen, helt eller delvis, när polisen beskjutit demonstranter med icke-dödlig kravallammunition. Åtskilliga demonstranter uppger att de misshandlats i samband med gripanden. Kvinnor berättar om sexuella övergrepp i fängsligt förvar när polis tvingat dem att klä av sig nakna och sedan undersökt deras kroppar, även underliv.

26 dödsfall utreds

Fler än 15 000 demonstranter har frihetsberövats under protesterna. 26 dödsfall under protesterna utreds av åklagare.

Inte bara personer som deltog i protesterna vittnar om övergrepp. Bland de hundratals anmälningarna mot Chiles poliskår som HRW granskat finns också åtskilliga som gjorts av människor som bara råkade befinna sig i närheten, och har skadats av gummikulor, tårgas och vattenkanoner.

Uppmanar till polisreformer

”Vi tror inte att det rör sig om isolerade fall”, säger HRW:s Sydamerikachef José Miguel Vivanco. ”Poliskåren har gjort sig skyldig till allvarliga övergrepp på de mänskliga rättigheterna, bland annat misshandel och sexuellt våld”, fortsätter han.

HRW anmodar Chiles president Sebastián Piñera att genast inleda en reformering av landets nationella polisstyrka Carabineros.

Mestadels lugna protester

Protesterna i det annars relativt stabila Chile inleddes den 18 oktober och riktade sig initialt mot en höjning av priserna i kollektivtrafiken. Men oron spred sig från huvudstaden Santiago och ut i landet och protesterna kom snart att handla om djupa ekonomiska klyftor, höga levnadsomkostnader, usla pensioner och korruption.

Demonstrationerna har till övervägande delen gått lugnt till, men detta faktum har delvis överskuggats av de våldsyttringar som mindre grupper av demonstranter har stått för. Enligt HRW:s rapport har ett hundratal poliser skadats under oroligheterna, främst av stenar och hemmagjorda brandbomber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.