I flyktinglägret i Ain Issa ska YPG ha rekryterat personer under 18 år. Foto: Hussein Malla/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

HRW: Syrisk milis rekryterar barn i flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Den väpnade gruppen YPG har rekryterat personer under 18 år och låtit dem delta i strider i Syrien, trots löften om att upphöra med detta, uppger människorättsgruppen Human Rights Watch.

Human Rights Watch (HRW) har intervjuat åtta familjer i flyktingläger i nordöstra Syrien, som berättar om åtta barn som värvats av YPG eller den lokala kurdiska säkerhetspolisen. Samtliga åtta ska frivilligt ha gått med.

Majoriteten av familjerna har inte haft kontakt med barnen sedan de rekryterats. Flera föräldrar säger också att de vill lämna flyktinglägren men att de inte vågar det av rädsla för att barnen inte ska kunna kontakta dem.

Vill se amerikansk påverkan

YPG, som betyder Folkets försvarsenheter, är en kurdisk-syrisk milis som utgör den största delen av Syriska demokratiska styrkorna. Det är en allians av olika grupper som slåss mot Islamiska staten, IS. En mamma säger till HRW att hennes 16-årige son dog i strid när YPG försökte återta staden Raqqa, som kontrollerades av IS.

FN:s årliga rapport om barn i väpnade konflikter uppgav att 224 barn rekryterades av YPG under fjolåret. HRW uppmanar nu den amerikanska regeringen, som stödjer de Syriska demokratiska styrkorna, att påverka YPG så att rekryteringen av barn upphör. YPG och dess kvinnliga motsvarighet YPJ har tidigare förbundit sig att inte använda personer under 18 år i väpnade konflikter.

Svaret: Misstag begås men bestraffas

I ett svar till HRW skriver den politiska grenen, det Demokratiska unionspartiet PYD, att man tillåter att 16- och 17-åringar går med i YPG. De får dock inte delta i strider, i stället ska de skickas till centra där de får utbildning.

I brevet medges det att det i enstaka fall sker misstag och brott mot organisationens egna regler, men att dessa i så fall bestraffas internt.

Det har tidigare även avslöjats att andra av de stridande parterna i kriget i Syrien har rekryterat minderåriga, rapporterar AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet