Foto: Salim Alsabbagh

Hun Sen utropar sig till segrare av det kambodjanska valet

Uppdaterad
Publicerad

Hun Sen med det Kambodjanska folkpartiet (CPP) utropar sig nu till valsegrare, rapporterar AP.

– CPP vann 80 procent av rösterna och vi uppskattar att vi får åtminstone 100 stolar, säger partiets talesperson Sok Eysan, enligt TT.

Det preliminära valresultatet väntas från valkommissionen under söndagen men Hun Sen och Kambodjanska folkpartiet har nu alltså utropat sig till valsegrare.

Valdeltagandet landade på 82 procent, enligt valkommissionen.

Att döma av den sömniga stämningen och skrala tillströmningen vid flera vallokaler i huvudstaden Phnom Penh var intresset för att rösta ljumt, rapporterar Reuters utsända.

Röstade av rädsla

En del av de väljare som gett sig ut har gjort det av rädsla sedan myndigheterna varnat för att alla som bojkottar valet kommer att betraktas som ”förrädare”, säger Phil Robertson, biträdande chef vid Asienkontoret för människorättsorganisationen Human Rights Watch.

-Jag ville inte rösta men jag gjorde det ändå, säger en anonym väljare.

Bäddat för vinst

Oppositionella ledare har fängslats eller tvingats i exil inför valet, vilket bäddat för att partiledaren för CPP, premiärministern Hun Sen, får sitta kvar på posten som han haft i över 30 år.

En stark ekonomi som växt mellan 6 och 8 procent per år har bidragit till CPP:s fortsatta stöd, och Hun Sen tar gärna åt sig äran i takt med att fler kambodjaner får det bättre.

Oppositionsledaren Sam Rainsy har utlyst en fredlig protest mot valet och kallar det ”ett skamligt val med ett förutbestämt resultat”, rapporterar AP.

Fakta: Val i Kambodja

I maj 1993 hölls de första demokratiska valen i Kambodja, som ledde till en svag koalitionsregering ledd av prins Norodom Ranariddh och hans parti Funcinpec. Efter långa och svåra förhandlingar utnämndes även Hun Sen, ledare för det som så småningom skulle bli partiet CPP, till andre premiärminister.

Men Pol Pot och Röda khmererna, som störtades av vietnamesiska trupper 1979, fortsatte att kontrollera delar av landet vilket ledde till instabillitet och oroligheter ända fram till Pol Pots död 1998.

1997 tog Hun Sen officiellt makten i en statskupp. I ett andra val i landet 1998 vann CPP och bildade koalitionsregering med Funcinpec, men denna gång med Hun Sen som ende premiärminister. Han har sedan lett sitt parti till seger i valen 2003, 2008 och 2013.

I valet 2013 utmanades CPP för första gången på riktigt. Två oppositionspartier, SRP och HRP gick innan valet samman och bildade Cambodian National Rescue Party (CNRP), lett av Sam Rainsy och Kem Sokha. I valet fick partiet 44 procent av rösterna och 55 av totalt 123 platser i parlamentet, trots många rapporter om valfusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.