Rök stiger efter ett bombanfall mot terrorgruppen IS positioner öster om al-Raqqa i juli. Arkivbild. Foto: AP/TT

Hundratals IS-stridande uppges ha lämnat Raqqa

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal IS-anhängare ska ha kapitulerat under striderna om terrorgruppens självutnämnda huvudstad i Syrien, Raqqa. Enligt kurdiska rebellgrupper kan slutstriden vara nära.

Terrorgruppen IS (Islamiska staten) kan drivas ut ur sitt fäste Raqqa i norra Syrien redan under lördagen eller söndagen, hävdar en talesperson för den kurdiska YPG-gerillan.

– Striderna fortsätter i Raqqa. Daesh (Islamiska staten) står på randen till att krossas. I dag eller i morgon kan staden vara befriad, säger Nouri Mahmoud.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, har syriska IS-anhängare och deras familjer bussats ut från staden. Fler bussar har även anlänt för att även transportera utländska stridande och deras anhöriga, enligt SOHR.

Uppgifterna tycks bekräftas av den USA-ledda alliansen som strider mot IS i Syrien, som säger att ett hundratal IS-anhängare kapitulerat under de senaste dagarnas strider i Raqqa. De har därefter ”flyttats från staden”, säger en talesperson för alliansen.

Svåra strider återstår

Men enligt alliansen återstår fortfarande svåra strider innan slaget om staden är vunnet.

”Vi väntar oss fortfarande svåra strider de kommande dagarna och kommer inte att ange någon tidpunkt för när vi tror att IS kommer att vara helt besegrade i Raqqa”, skriver översten Ryan Dillon i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters.

I tre år har Raqqa varit det självutnämnda kalifatets och terrorrörelsen IS självutnämnda huvudstad i Syrien. Offensiven mot staden Raqqa inleddes i juni i år.

För knappt en vecka sedan sade en talesperson för den USA-stödda SDF-milisen att staden skulle vara befriad ”inom några dagar”.

Samtidigt rapporterar statliga syriska medier att regeringsstyrkor och deras allierade intagit den tidigare IS-kontrollerade staden Mayadin i östra Syrien, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Mayadin var, liksom Raqqa, ett av terrorgruppens sista fästen i landet.

Fakta: Bakgrunden till kriget i Syrien

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.