Hundratals brandmän bekämpar skogsbränder i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

I över en vecka har skogsbränder härjat i mellersta Portugal och trots stora räddningsinsatser är de långt ifrån under kontroll. Områden har evakuerats och bostäder har brunnit ner.

Över 700 brandmän har kallats in för att försöka stävja lågorna, men det blåsiga vädret har försvårat arbetet.

På lördagskvällen omkom en 21-årig brandman och sex skadades i en vägolycka i samband med brandbekämpningen, rapporterar Reuters.

”Jag skulle vilja skicka en hälsning med solidaritet, uppmuntran och tack till räddningspersonalen ... för det arbete som de utför för Portugal och för alla oss”, säger premiärminister Antonio Costa i ett uttalande.

Evakuering och förstörda hus

Branden startade i distriktet Oleiros den 18 juli och har sedan dess spridits till två närliggande distrikt där människor tvingats evakuera.

– Det är hus som har brunnit ner. Personer har evakuerats men de flesta har kunnat återvända till sina hem, säger räddningsledare Luis Belo Costa till Reuters.

Bland de värst drabbade länderna

Portugal är ett av de värst drabbade länderna i Europa när det kommer till skogsbränder, enligt en statistik från EU. En förklaring till det är att få bor i de centrala delarna av landet och att arbetet med att röja döda träd och buskar har negligerats.

Årets bränder är små i jämförelse med de massiva skogsbränder som spreds över regionen i juni 2017, då 66 personer dog och över 250 skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.