Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte vara kvar. Det finns ingen elektricitet, vatten eller värme”, säger Vitaliy Nadtochiy på väg ut ur Cherson. Foto: AP

Hundratals civila evakueras från Cherson: ”Jag ser ingen annan utväg”

Uppdaterad
Publicerad

Boenden i staden Cherson har börjat evakueras efter Rysslands upptrappning i området.

– De beskjuter oss. Det finns inget annat alternativ, säger Chersonbon Sergey Semeyko till AP.

Ukrainska myndigheter har uppmanat invånarna att lämna Cherson på grund av att en ”hård vinter” hotar. I utkanten av staden har köer bildats då hundratals civila försöker fly undan ryska attacker. Cherson återtogs av Ukraina den 9 november, vilket firades av invånarna på gator och torg med jubel och genom att sjunga nationalsången. Men under de senaste dagarna har staden varit hårt ansatt av robotattacker.

– Det finns inget annat alternativ än att lämna. Jag ser ingen annan utväg. Tre till fyra dagar efter att Ryssland lämnat Cherson började kraftig beskjutning. Många människor dog och skadades. Ryssland skjuter mot centrum, bostäder, allt, säger Sergey Semeyko, boende i Cherson, till nyhetsbyrån AP.

Minst 32 civila döda

Många försöker också lämna staden med tåg till Khmelnytskyi, där de enligt ukrainska myndigheter ska få ekonomiskt stöd, boende och humanitär hjälp. Andra evakueras via buss till Mykolajiv och Odessa där de tillfälligt får bo i specialutrustade skyddsrum innan de kan ta sig vidare till säkrare städer, skriver CNN.

I torsdags skrev regionens guvernör Jaroslav Janusevytj på meddelandeappen Telegram att staden beskjutits 49 gånger och att robotar bland annat slagit ned i ett bostadsområde. Minst 32 civila har dödats till följd av ryska attacker i Cherson sedan staden befriades, uppger Ukrainas rikspolischef Ihor Klymenko, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.