Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svåra terrängen i området försvårar släckningsarbetet. Foto: Reuters

Tusentals flyr skogsbrand i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand härjar i den sydspanska semesterorten Estepona. Över tusen människor har tvingats fly lågorna. En brandman har dött i anslutning till insatsen mot branden, rapporterar Reuters.

Skogsbranden bröt ut vid bergsområdet Sierra Bermeja i provinsen Málaga under onsdagskvällen. Över tusen boende har tvingats evakuera sina hem och sammanlagt har omkring 3 600 hektar skog brunnit ner.

En brandman har dött i bekämpningen av branden, enligt regionens miljöchef Carmen Crespo. Mannen var i 40-årsåldern och avled under torsdagskvällen.

Misstänks vara anlagd

Starka vindar och branta bergsluttningar gör branden svårbekämpad. 400 brandmän och flera brandbekämpningsplan och helikoptrar arbetar med att släcka elden. Under fredagen planerade räddningstjänsten att sätta in ytterligare två plan och en helikopter.

– Vi försöker få ett överblick av branden, men det är svårt eftersom den fortfarande är aktiv. Vädret är inte heller på vår sida med vindar och höga temperaturer, säger en talesperson för den regionala räddningstjänsten.

Branden misstänks vara anlagd då den börjat på flera ställen samtidigt. En utredning har tillsats för att undersöka saken vidae. Enligt räddningstjänsten kommer branden vara fortsatt okontrollerad till åtminstone lördag.

Evakueringar från Kalifornienbrand

Rasande skogsbränder har plågat flera länder det senaste året.

Sedan i mitten av augusti rasar den så kallade Caldorbranden i de knastertorra skogsmarkerna runt Tahoesjön, som är en populär turistdestination i gränstrakterna mellan delstaterna Kalifornien och Nevada.

Branden har krupit allt närmare sjön och tvingat fram allt mer omfattande evakueringar.

Den 1 september rapporterade TT att flera byar har tömts helt på folk och längs vägarna trängs bilister som i panik lämnar det rökfyllda området.

Totalt berörs runt 50 000 människor av myndigheternas nuvarande evakueringsordrar, skrev nyhetsbyrån då.

200 skogsbränder i Turkiet

Mitt under pågående värmebölja bröt förödande markbränder också ut i Turkiet. I mitten av augusti rasade 200 skogsbränder runtom i landet. Det har skapat svår förödelse, och flera människor har mist livet.

Även i Algeriet har tiotusentals hektar mark brunnit och minst 90 människor har omkommit i eldsvådor, varav över 30 soldater, rapporterar TT.

I Grekland har enorma eldsvådorna ödelagt mer än 100 000 hektar skog och jordbruksmark. Bränderna är den värsta ekologiska katastrofen i landet på årtionden, men är numera under kontroll, enligt räddningstjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.