Migranter sätter upp provisoriska skydd i skogen. Foto: Kemal Softic/AP/TT

Hundratals migranter strandade i Bosnien-Hercegovina utan skydd för vintern

Publicerad

Hundratals migranter och flyktingar är strandade utan ordentligt skydd i norra Bosnien-Hercegovina, enligt FN:s migrationsorgan IOM, som varnar för att situationen kan komma att förvärras när temperaturerna sjunker.

Dagen före julafton brann stora delar av lägret Lipa i nordvästra Bosnien-Hercegovina ner. Branden skedde bara minuter efter beslutet att lägret skulle stängas och misstänks vara anlagd.

De migranter som finns kvar i området lever under svåra förhållanden och saknar el, vatten, vinterkläder och tält, enligt hjälporganisationer. En del har valt att stanna kvar i det övergivna lägret och bor i provisoriska tält medan andra sover i skogen, rapporterar Reuters.

– Under de två senaste veckorna har vi med en växande oro sett på den allvarliga humanitära situation som många migranter i Bosnien befinner sig i, säger IOM:s talesperson Paul Dillon.

IOM uppskattar att cirka 3000 migranter just nu befinner sig i Bosnien-Hercegovina utan boende.

– Vi och andra organisationer tillhandahåller stöd så gott vi kan, men det är tydligt att man måste hitta en långsiktig lösning, säger IOM:s talesperson Paul Dillon.

IOM kritiserar de bosniska myndigheterna för att man inte lyckats nå en överenskommelse kring migranterna, trots att medel finns tillgängliga.

Suhret Fazlic, borgmästaren i den närliggande staden Bihac, menar dock att han inte fått några pengar från de bosniska myndigheterna eller andra länder.

Flyktingar och migranter tar sig ofta via Balkanrutten från Turkiet till Bosnien. Nära gränsen till Kroatien, vid staden Bihac, har många samlats som försöker ta sig in i EU. Foto: SVT Design

Bosnien-Hercegovina är ett genomfartsland för migranter och flyktingar på väg mot Kroatien, som är med i EU. Enligt IOM har cirka 70000 migranter passerat Bosnien sedan 2018. Cirka 6000 befinner sig i läger och ytterligare 3000 utan boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.