Foto: Niclas Berglund/SVT

”Hur ska vi kunna leva ett normalt liv?”

Uppdaterad
Publicerad

Oron är stor i Jerusalem. I snart tre veckor har våldet spridit skräck i staden. Flera israeler har dödats i knivattacker. Och den israeliska militären har svarat med hårda metoder. Mitt i konflikten försöker människor leva sina liv. Men det är svårt när säkerhetspådraget är rigoröst.

Det är tidig förmiddag och Gadeer Hamad har väntat i två timmar på att ta sig vidare från sitt palestinska bostadsområdet i centrala Jerusalems östra delar.

– Hur ska vi kunna leva ett normalt liv? Hela vårt område är avspärrat. Vi visiteras och när vi väl tagit oss igenom vägspärren kan vi få vänta i timmar på nästa buss, säger hon.

Attacker i Israel

”Oro på båda sidor”

Säkerhetsläget är spänt och så länge knivskärningarna fortsätter kommer israelisk polis och militär fortsätta att hålla Jerusalem under stark bevakning. Men att försvara sig mot unga män som är beredda att dö är svårt. Och människorättsorganisationen Amnesty International ser med oro på hur våldsspiralen stegras dag för dag. 

– Attackerna sprider oro på båda sidor. Och vi ser hur knivdåden drabbar många Israeler både civila och militärer. Men vi fördömer också det övervåld som kommer från israeliskt håll. Man skjuter ofta för att döda de misstänkta, säger Deborah Hyams.

Många stannar hemma

Deborah Hyams kommer att vara på plats de kommande veckorna för att övervaka konflikten för Amnesty. Ännu har hon inte besökt gamla staden, platsen där flera dåd ägt rum. Gränderna kring al-Aqsamoskén är realtivt tomma. Många, på båda sidor, väljer att stanna hemma eftersom de är rädda. Det finns också en oro bland palestinierna att Israel ska försöka ta över tempelområdet. Det är själva kärnan i konflikten. Men besvikelsen är också stor eftersom fredsprocessen helt stannat av och tvåstatslösningen diskuteras knappt längre.

– Det finns en stor rädsla på båda sidor. Enda lösningen är att de internationella lagarna efterlevs. Men just nu ser vi tyvärr en upptrappning av våldet från både palestinier och israeler, säger Deborah Hyams som är mellanösternexpert vid Amnesty.

”Jag fördömer våldet”

Vid vägspärren i Östra Jerusalem står inte fembarnsmamman Gadeer Hamad ensam. Ett trettiotal människor väntar på att en buss ska komma och köra dem vidare. Några ska till jobbet, andra är på väg att besöka kamrater i en annan del av Jerusalem.

– Jag fördömer våldet från båda sidor. Det är fruktansvärt att vi inte kan leva här, sida vid sida, i fred i det heliga landet, säger hon.

När vi lämnar vägspärren står Gadeer Hamad och hennes barn kvar och väntar. Och allt tyder på att det spända läget kommer att bestå under lång tid framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Israel

Mer i ämnet