Palestiniernas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz och Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman. Foto: SVT

Totalt oeniga om våldets orsaker

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigeambassadörerna för Israel och palestinierna kom till Agenda skyllde de den senaste tidens dödliga våld i Jerusalem på helt olika saker. Bakom våldet från palestinierna ligger ett hat mot Israel, sade den israeliske ambassadören, medan den palestinska ambassadören menade att Israels ockupation och bosättningar är orsakerna.

Israels Sverigeambassadör Isaac Bachman fick frågan om vad som är hans förklaring till den senaste tidens knivattacker mot israeler i Jerusalem. Han sade bland annat att det som händer har växt fram ur ett extremt hat mot Israel från islamistiska ledare. Han menar att det är nonsens att Israel vill förändra situationen på Tempelberget.

– Det är beklagligt att världen ser på detta – och i Sverige är det ännu mer så – som attacker och inte terrorism, säger Isaac Bachman.

Attacker i Israel

USA:s utrikesminister John Kerry, som inom kort ska resa till regionen, fördömer våldet men har sagt att det uppstått ur en frustration över det kraftigt ökade antalet israeliska bosättningar på palestinsk mark. Även bland israelserna finns en frustration, menar Kerry, då de inte ser några framsteg.

”Det är religiös, hätsk retorik”

Men det håller inte Isaac Bachman med om.

– I det här fallet finns det en annan anledning. Det här är religiös, hätsk retorik bland annat från den palestinske ledaren.

Har det inte alls med ockupationen och bosättningarna att göra?

– Det här sträcker sig långt tillbaka. Den nuvarande våldsvågen är resultatet – precis som Agendas inslag tydligt visar – av hätsk islamistisk retorik med syfte att få människor att utföra dessa dåd, säger Isaac Bachman.

Palestiniernas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz, däremot menar att bakgrunden till knivattackerna mot civila israeler på sistone finns i agerandet från Israels sida under lång tid tillbaka. Medan Israels ambassadör menar att det är frågan om terrorattacker från palestiniernas sida, kallar Hala Husni Fariz attackerna för demonstrationer.

– Vi fördömer allt dödande. Men ni måste förstå att en del av våra barn blir skjutna på order av en justitieminister och andra ministrar i den israeliska regeringen – ”skjut för att döda!”. Borgmästaren i Jerusalem har gått ut och bett alla att skaffa skjutvapen. När det gäller flera av de dödade så finns bilder som visar att knivar placerats bredvid kropparna, hävdar Hala Husni Fariz.

”Ett direkt resultat av ockupationen”

Men ambassadör Bachman säger att den israeliska allmänheten måste försvara sig.

– Exakt – men vi är också helt försvarslösa. Vi har stridsvagnar och armén emot oss, det finns 50 militära vägspärrar i Jerusalem. Människor stängs inne i sina hem, det finns ingen rörelsefrihet. Så var det långt innan den här senaste omgången demonstrationer bröt ut, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle säga att det som händer nu är ett direkt resultat av ockupationen, av många årtionenden av ockupation och förödmjukelse. Israels premiärminister, justitieminister och andra ministrar vägrar att följa, ansluta sig till och skriva under på den väg som inte bara vi utan hela det internationella samfundet har stakat ut.

Se hela intervjuerna genom att klicka på bilden här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Israel

Mer i ämnet