Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I fokus: Kärnvapen har inte använts i krig på 79 år, men det stoppar inte Putins retorik. Foto: Sergei Guneyev/AP/TT/Ryska försvarsdepartementet/AP

Hur tomt är Putins kärnvapenhot?

Uppdaterad
Publicerad

Putin fortsätter hota med vapnet som alla fruktar. Men hur skiljer sig kärnvapenhotet nu jämfört med tiden under kalla kriget? Och varför har delar av väst trappat upp sin retorik?

Ryssland har inlett övningar med taktiska kärnvapen i landets södra militärdistrikt, nära Ukraina. Kärnvapenövningen beskrivs som ett svar på ”hot” från väst.

– Putin återkommer till en benägenhet att använda kärnvapen på ett sätt som är nytt, det vill säga återkommande i den ryska retoriken. Det är väldigt oroväckande, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker.

Kriget i Ukraina

– Det förefaller otänkbart, men den här diskussionen pågår i alla fall på västsidan: är han verkligen benägen att göra det?

Historiskt sett ett politiskt vapen

Under kalla kriget såg man på kärnvapen i första hand som ett sätt att undvika krig, och det är på det sättet man har argumenterat på västlig sida för att ha kärnvapen, menar Katarina Engberg.

– Kärnvapen har i första hand varit ett politiskt vapen och ett avskräckningsinstrument. Bara tanken att det skulle användas, särskilt decennierna efter Hiroshima och Nagasaki, var otänkbart. Så har vi varit vana att se på det, men med Putins retorik och med kriget i Ukraina så har vi tyvärr anledning att se över de antagandena, säger hon.

Så varför kan man se hotet som själva vapnet? Vad är annorlunda från Sovjettiden? Och varför skulle Putin ens riskera att förgifta Ukraina och i förlängningen Ryssland med radioaktivitet? Hör Katarina Engberg förklara i klippet ovan.

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ STRATEGISKA OCH TAKTISKA KÄRNVAPEN?

Det finns ingen heltäckande definition. Men grovt sett är strategiska vapen de som går att skjuta från en kontinent till en annan, och som fungerar avskräckande genom att visa att ’vi kan alltid nå er’.

Taktiska vapen är vapen som kan användas i vanliga vapensystem, där konventionella stridsspetsar byts ut mot kärnstridsspetsar.

Källa: FOI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet