Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redaktören Marina Ovsiannikova: ”Jag gillar inte att Ryssland inledde den här invasionen”. Foto: Telegram/Reuters

Rysk tv-redaktör dömd för antikrigsprotest

Uppdaterad
Publicerad

Ryska tv-redaktören Marina Ovsiannikovas kupp i direktsänd rysk stats-tv har blivit viral.

Hon döms nu i rysk domstol till 30 000 rubel i böter, vilket motsvarar ungefär 2 700 svenska kronor, det rapporterar Reuters.

Flera medier rapporterade under måndagskvällen om att Ovsiannikova, som jobbat som redaktör på ryska statliga Kanal 1, greps av polis efter kuppen i direktsändning. Ovsiannikova dök upp bakom nyhetsuppläsaren med en protestskylt där det stod bland annat ”stoppa kriget” och ”tro inte på propagandan”.

Efter kuppen ska hon ha förts till en polisstation rapporterade bland andra The Guardian med hänvisning till människorättsgruppen Agora. Statliga nyhetsbyrån Tass uppger under tisdagsmorgonen med hänvisning till källor att den ryska utredningskommittén startat en förundersökning gällande Ovsiannikovas agerande. Hon anklagas för att ha ”förtalat” Rysslands väpnade styrkor, något som kan ge upp till 15 års fängelse.

– Det är högst troligt att myndigheterna kommer att statuera exempel med henne för att hålla andra demonstrerande tysta, säger Daniil Berman, en av tv-redaktörens advokater, enligt AFP.

Under tisdagen kom beskedet att rysk domstol dömer Ovsiannikova till 30 000 rubel i böter, vilket motsvarar ungefär 2 700 svenska kronor, rapporterar Reuters.

”Mitt beslut”

Efter rättegången talade Ovsiannikova med pressen och sade att hon inte sovit på två dagar, att hon blivit utfrågad i 14 timmar utan advokat närvarande och utan att få möjlighet att kontakta sin familj.

”Det var mitt antikrigs-beslut. Jag tog beslutet för att jag inte tycker att Ryssland borde ha startat invasionen. Det var verkligen fruktansvärt”, sade hon till BBC.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ovsiannikova: ”Skäms över att jag tillåtit lögner”

Under tisdagsmorgonen var det först oklart var ryska tv-redaktören Marina Ovsiannikova befann sig. Hon ska senare under dagen träffat sin advokat, twittrar den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Strax efter kuppen publicerades ett klipp på sociala medier där Marina Ovsiannikova berättade om sin bakgrund och sa att hon jobbat på statliga Kanal 1 i flera år, att hennes far är ukrainare och mor ryska.

– Jag har fört fram Kremls propaganda och jag skäms väldigt mycket för det nu. Jag skäms över att jag tillåtit att lögner berättats i tv, att jag tillåtit ryssar att ”zombiefieras”, säger hon i klippet.

Zelenskyj uppmanar till protester

På Twitter har många hyllat redaktören för hennes mod att protestera. I ett videouttalande på Telegram tackar Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj Ovsiannikova.

”Jag vill personligen tacka kvinnan som gick in i Kanal 1:s studio med en protestskylt mot kriget, Till er som inte är rädda att protestera, innan ert land sluter sig totalt från omvärlden och blir ett stort Nordkorea – ni måste protestera, missa inte er chans”, säger Zelenskyj.

Under tisdagen kommer också rapporter om att nyhetsankaret Lilija Gildejeva, som arbetar på den statliga ryska tv-kanalen NTV, har sagt upp sig. Dagens Nyheter skriver med hänvisning till nyhetssajten Varlamov att Gildejeva rest utomlands i hemlighet för sin arbetsgivare och nu skickat in sin avskedsansökan.

Kreml: ”Huliganism”

Ryska regeringen fördömer kuppen, Kremls talesperson Dmitry Peskov kallar det för ”huliganism” under en presskonferens på tisdagen, skriver Reuters. FN:s talesperson i människorättsfrågor Ravina Shamdasan har också kommenterat Ovsiannikova och uppmanade ryska myndigheter att inte straffa henne för att hon använder sin rättighet att uttrycka sig fritt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.