Ryska HBT-aktivisten Nikolai Alexeyev är en av de som anmälts på grund av sin läggning. Foto: Scanpix

Hyresgäster uppmanas anmäla homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

”Du kan lätt bli föremål för homosexuell propaganda och det är ett steg från att själv bli homosexuell och börja trakassera anständigt folk”. Så står det på den lapp som lades i hyresgästernas brevlådor i ett hus i en rysk stad, där de boende uppmanas att polisanmäla homosexuella grannar.

De nya lagarna som förbjuder homosexuell propaganda i Ryssland har resulterat i förföljelse av homosexuella. SVT har tidigare rapporterat om hur ryska högerextremister torterar homosexuella tonåringar som svarat på falska dejtingannonser. Nu har förföljelserna tagit steget in i folks hem – genom att hyresgästerna i en byggnad i en stad i västra Ryssland har fått en lapp som varnar för homosexuella grannar.

Lappen som är undertecknad ”administrationen”  uppmanar hyresgästerna att vara uppmärksamma för att ”homosexuella kan se ut precis som du och vara trevliga” men kan ”försöka visa på fördelarna med att vara homosexuell och försöka ha sex med dig eller dina familjemedlemmar”.

Jämförs med Nazi-Tyskland

Lappen som uppmärksammats, fotograferats och översatts av en HBT-aktivistblogg som drivs av amerikanska människorättsjuristen Melanie Nathan uppmanar även de boende att anmäla till den lokala polisen om man utsätts för ”homosexuell propaganda”.

Melanie Nathan jämför händelsen med de förföljelser som judar utsattes för i Nazi-Tyskland och sajten Gay Star News kallar lappen för en del i en häxjakt som uppviglar till trakasserier mot homosexuella i Ryssland.

HBT-aktivist utsatt för razzia

Kritiken mot de nya lagarna som diskriminerar homosexuella i Ryssland har höjts på flera håll och i början av augusti demonstrerade hundratals personer utanför ryska ambassaden i Stockholm mot anti-homolagarna. Förföljelserna mot homosexuella har hårdnat i landet – för tre dagar sedan blev den ryska HBT-aktivisten Nikolai Alexeyevs hem i Moskva utsatt för en polisrazzia, rapporterar Reuters som i en film visar på hur Alexeyevs lägenhet vänts upp och ner av polisen som också beslagtog elektronisk utrustning.

Anledningen till razzian ska vara att en ledamot av ryska parlamentet har lämnat in ett klagomål mot Alexeyev.

Det är inte första gången som Alexeyev haft problem med ryska polisen, 2009 var SVT med när han greps under ett försök till en pride-festival under Eurovision Song Contest i Moskva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet