Antalet mord i Baltimore har ökat med 70 procent de senaste tre åren. I skrivande stund har minst 190 människor mördats hittills i år och risken är stor att staden slår sitt förra rekord i antal mord innan året är slut. Foto: Snorre Wik/SVT

I Baltimore finns USA:s farligaste gator: ”Ett människoliv är inget värt längre”

Uppdaterad
Publicerad

Risken att bli mördad i USA är lägre än den har varit på decennier, men det finns städer där det går åt motsatt håll.

En stad som sticker ut är Baltimore. Där upplever man just nu den värsta vågen av våldsbrott i hela landet.

Baltimore går under smeknamnet ”Charm City”, en slogan som myntades av PR-folk på 1970-talet. Men för den som är svart och lever i stadens fattiga områden är det inte charm man tänker på i första hand. För dem är Baltimore USA:s just nu allra farligaste stad.

De fattigaste kvarteren i Baltimore ser ut som en krigszon. Hälften av husen är övergivna och gapar tomma. Fönster och dörrar är igenspikade med brädor eller papp.

Hälften av husen i Baltimores fattigaste kvarter är övergivna och gapar tomma. Foto: Snorre Wik/SVT

Många byggnader har förvandlats till ruiner. Taken är borta, fönster gapar tomma. På trappor och i gathörn hänger missbrukare och arbetslösa.

LÄS MER: Växande klassklyftor i Baltimore

Men mitt bland ruinerna finns enstaka välhållna hus, med blomkrukor och gardiner. De sticker ut, precis som den glada lilla välklädda syskonskara av barn som leker på trottoaren.

70 procents ökning av mord på tre år

Det här är USA:s farligaste gator. De som bor här är nästan uteslutande svarta och fattiga. De flesta som mördas i USA är svarta som skjuts ihjäl av andra svarta. I USA utgör svarta 13 procent av befolkningen, men 52 procent av dem som mördas.

I Baltimore var över 90 procent av de som mördades 2015 svarta män mellan 18 och 30 år. Men allt oftare kommer även barn och gamla i vägen för kulorna i Baltimore.

Men mitt bland ruinerna finns enstaka välhållna hus, med blomkrukor och gardiner. De sticker ut, precis som den glada lilla välklädda syskonskara av barn som leker på trottoaren. Foto: Snorre Wik/SVT

Antalet mord i staden har ökat med 70 procent de senaste tre åren. I skrivande stund har minst 190 människor mördats hittills i år och risken är stor att staden slår sitt förra rekord i antal mord innan året är slut.

– Här hör man små barn prata om mord och död som om det vore något helt normalt och vardagligt, som att gå på McDonalds ungefär, säger Kimberly Lagree som är pastor och aktivist.

”Så mycket trauma”

Kimberly Lagree jobbar för att knyta ihop de positiva gräsrotsinitiativ som trots allt finns i Baltimore. Men det är motigt.

– Det finns så mycket trauma här, djupt rotat i oss alla, i hela kulturen. Brist på mat och brist på jobb.  Häromdagen frågade jag en 19-årig kille vad han ville göra med sitt liv. Han svarade att han inte trodde han skulle leva längre än till max 25. En 19-åring som tänker att han bara har fem år kvar att leva.

– Här hör man små barn prata om mord och död som om det vore något helt normalt och vardagligt, som att gå på McDonalds ungefär, säger Kimberly Lagree som är pastor och aktivist. Foto: Snorre Wik/SVT

En annan pastor vi träffar heter Marvin McKenstry. Han var själv kriminell innan han bytte bana och ser hur allt har blivit värre.

– För tjugo år sedan fanns det regler och koder även i den kriminella världen. Man sköt inte vem som helst hursomhelst. I dag allt har allt gått överstyr. Ett människoliv är inte värt något alls längre, säger Marvin McKenstry.

Var tionde missbrukar heroin

Men varför är det så illa just i Baltimore? Forskarna pekar på en kombination av fattigdom, arbetslöshet, en skenande drogepidemi och en poliskår som är underbemannad och har dåligt rykte.

LÄS MER: Här avslöjas Baltimorepolisen med att placera ut knark

Omkring 75.000 av industrijobben har försvunnit sedan 1990. Uppåt 50.000 av stadens invånare – eller var tionde person – beräknas vara heroinmissbrukare.

Omkring 75.000 av industrijobben i Baltimore har försvunnit sedan 1990. Foto: Snorre Wik/SVT

Kimberly Lagree menar att bland det viktigaste är att satsa på fler närpoliser som känner sina invånare, men det går tyvärr åt fel håll.

– Vi har bara kvar nio närpoliser nu. Vi skulle behöva femtio som enbart jobbar med att bygga relationer till invånarna.

Bristande förtroende för polisen

Under de senaste femton åren har antalet poliser i Baltimore minskat på grund av nedskärningar. Men det är också svårt att rekrytera nya poliser till staden och de som redan finns är därför hårt pressade och tvingas jobba mycket övertid.

Polisen har dessutom lågt förtroende bland allmänheten efter flera incidenter med övervåld. Den mest omtalade händelsen inträffade 2015 då Freddie Gray, en ung svart man, dog av de skador han fått i en polisbil efter att ha blivit gripen. Hans död klassades som mord, men ingen polis straffades.

LÄS MER: Poliser i Baltimore åtalas efter Grays död

Händelsen fick enorm uppmärksamhet och ledde till upplopp i Baltimore, men protesterna verkar inte ha lett till förändring.

– Människor här är fortfarande arga. Hur ska folk känna att polisen är där för att skydda dem när de sällan syns på gatorna och när de väl kommer hit är de klädda i kravallutrustning och uppfattas som ett hot, säger Kimberly Lagree.

Över 90 procent av de som mördades 2015 var svarta män mellan 18 och 30 år. Foto: Snorre Wik/SVT

Inget hopp efter Trumps löften

Ett av Donald Trumps vallöften var att skapa lag och ordning i städer som Baltimore. Under kampanjen nämnde han Baltimore flera gånger och han sa att han skulle göra det säkert att gå på gatorna här. Redan 2015 twittrade han att om bara han hade kommit till Baltimore mitt under Freddie Gray-upploppen så skulle han fixa det snabbt – ”I would fix it fast”.

LÄS MER: Nationalgardet sätts in för att stävja kaoset i Baltimore

Men hittills har Baltimore inte sett några av kampanjlöftena infrias. Tvärtom hotas polisen av ännu större nedskärningar och i Trumps budgetförslag för 2018 vill han helt ta bort vissa federala bidrag som går till sociala projekt i landets fattiga områden. För Baltimores del skulle det kunna innebära att stadens fattigaste invånare går miste om cirka 170 miljoner kronor.

Ingen av de vi möter har något hopp om att politiker på någon nivå ska göra skillnad, allra minst Donald Trump.

– Det räcker inte med fina ord. Vi behöver bättre sjukvård, fantastiska skolor, lärarna måste få bättre betalt och vi måste rusta upp alla förfallna hus. Vi kan inte leva på hoppet, säger Kimberly.

Kimberly Lagree jobbar för att knyta ihop de positiva gräsrotsinitiativ som trots allt finns i Baltimore. Men det är motigt. Foto: Snorre Wik/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.