Kristi Appleton Jernigan och Wayne Jernigan Jr har aldrig varit i Washington förut Foto: Ella Berger/SVT

Trumpanhängarna: ”Han talade till oss som om han var vår vän”

Uppdaterad
Publicerad

I en stad som vanligtvis är ett tungt demokratiskt fäste syns de röda kepsarna i varje gatuhörn. De röda kepsarna med texten som blivit kännetecknet för det som kallats för en rörelse, kepsar med ett löfte om att återställa USA till sina forna glansdagar. Från hela landet kommer människor som längtat efter den här dagen. I dag blir Donald J Trump amerikanernas 45:e president.

Kristi Appleton Jernigan och Wayne Jernigan Jr har aldrig varit i Washington förut, det har aldrig funnits någon politiker som gjort mödan värd för dem att göra den långa resan från Manchester, Tennessee. Men den här gången är annorlunda.

De tyckte inte om honom från början, berättar Kristi, den högljudde miljardären från New York. De undrade vad han

USA-val 2016
Kristi Appleton Jernigan och Wayne Jernigan Jr har aldrig varit i Washington förut Foto: Ella Berger

skulle kunna ha gemensamt med dem – ett arbetarklass-par från landsbygden. 

– Men han talade till oss på ett helt speciellt sätt, som om han var en vän. Som när man sitter i ett samtal med någon som känt dig i flera år, och du känner att den här personen vet vad jag går igenom. Vi är inga politiska personer, men när Donald Trump kom ut och mötte människor som oss förstod vi att något var annorlunda med honom.

Närmare en miljon väntas delta

När solen nu gryr över Washington väntar en händelserik dag. Innan den här dagen är slut kommer Donald Trump att ha lagt sin hand på bibeln och svurit en ed om att tjäna sitt land, en parad kommer att köra genom Washington, Barack Obamas familj kommer att ha flyttat ut ur Vita Huset – och Trump kommer att ha flyttat in.

Upp till 900.000 människor väntas samlas i Washington för att se maktskiftet äga rum. Donald Trumps vallöften om att få jobben tillbaka och inte lämna någon amerikan utanför har nått väljare långt utanför huvudstadens gränser, många har rest långväga för att vara här just i dag. 

Läs också: Så ser säkereten kring installationen ut

Försäljningen av Trump-prylar har varit i full gång i Washington DC sen ett par dagar tillbaka. Foto: Ella Berger

Kristi Appleton Jerdigan lägger armen om sin make Wayne när de står framför Kapitolium, samtidigt som orkestern övar på trapporna. Det största löftet, säger Wayne, är det Donald Trump gett dem om jobben.

– Där vi bor har flera lokala industrier fått läggas ner, och många människor har haft svårt att hitta nya jobb. Han har lovat att ta tillbaka jobben vi förlorat. Det är det viktigaste av allt.

Kristi nickar, lyfter upp Waynes händer och säger:

– Titta på de här händerna, de tillhör någon som arbetat varje morgon till kväll. Vi jobbar hårt, han bygger hus och jag har uppfostrat tre söner. Vi är liksom vanligt folk, vi har inte särskilt mycket pengar och inte så mycket tid till annat. Det är så det alltid varit, vi är människor som arbetar och är trötta på politiker som pratar utan att göra något.

”Vi vill se någon som är en riktig människa”

Kampanjen som Donald Trump nu lägger bakom sig har varit smutsig, kontroversiell – till och med skandalomsusad. Trumps sexistiska språk, aggressiva twittrande och uttalanden har skapat rubriker i hela världen. Wayne och Kristi säger att det finns saker han sagt som de inte står bakom, som de önskar att han inte hade sagt, men att det bara bevisar för dem att han är mannen de vill ha vid makten.

Det är inte Donald Trump som splittrat USA, säger Kristi. Amerikaner, som hon och Wayne, var besvikna och frustrerade långt innan han dök upp. Hon tror att hans sätt att tala under kampanjen var ett sätt att fånga upp den frustrationen. 

– Och vem vill ha en person som är perfekt? Vem vill ha någon som har en perfekt yta men som sedan inte utför de saker de lovat? Vi vill se någon där som är en riktig människa.

För första gången besöker Kristi och Wayne Washington för att se en presidentinstallation. Foto: Ella Berger

Trött på att bli satta i ett fack

”The little people”, så kallar Kristi och Wayne sig själva flera gånger. De vanliga människorna, de som Donald Trump har gett en röst. Kristi är trött på fördomarna hon möter och hur hon blir sedd på grund av personen vars namn hon valde att sätta på sin valsedel.

– De tror att vi är enkelspåriga lantisar, de tror att vi är trångsynta, att vi är rasister och homofober. Men vi har en multikulturell familj, min syster är homosexuell. Så att samla ihop oss alla och säga att vi är dumma, det är sorgligt, säger hon och fortsätter:

– Det är det svåraste med att vara Donald Trumps supporter. Jag säger inte att alla som stöttar honom är bra människor, det finns dåliga äpplen också. Men vi blir satta i ett fack även om vi inte alls kan identifiera oss med alla de här negativa egenskaperna som tillskrivs oss. Vad är det om inte ignorant och trångsynt?

Löften från dag ett

De första 100 dagarna brukar bli stressiga för en ny president, det ser inte ut att bli ett undantag för Trump. Han har lovat stort, och upprepat flera gånger att arbetet kommer att börja så snart han kommer in i ovala rummet.  

Förutom att ta tillbaka jobben har Donald Trump gett löften om att bygga en mur mot Mexiko, han har lovat att bygga upp militären, att göra USA tryggt igen, att sätta amerikanerna först. 

Läs också: Vad ska Trump göra nu?

Under gårdagens välkomstceremoni lovade Trump att ”de bortglömda männen och kvinnorna” inte längre kommer att glömmas bort. Ett annat av hans löften är att ta bättre hand om landets cirka 22 miljoner krigsveteraner. Wayne är en av dem.

– Under alla de här åren har vi liksom bara kastats åt sidan. Men så dök han upp och han talade om att göra det bättre för oss. 

”Vi vet att Trump inte kan ändra på allting”

Men trots att hela den här dagen kommer att handla om honom, trots att hans namn finns på tröjor och nålar över hela staden, så är det inte Donald Trump det handlar om i slutändan, säger Kristi. En president kommer inte att lösa deras problem, det är de som ska lösa sina problem.

– Vi är inte dumma, vi vet att Donald Trump inte kan lyckas ändra på allting på en gång. Men vårt land fungerar inte för alla just nu och vi är glada för all förändring vi kan få. Därför är vi förväntansfulla inför framtiden nu. Det är inte personen som kommer att stå där uppe vi är glada för, det är politiken han står för. 

Hon lägger handen mot hjärtat och tittar mot den stora byggnaden där de politiska besluten fattas, där Donald Trump snart kommer att börja arbeta.

– Det är det här det handlar om. Att vara en amerikan. Det handlar om att acceptera det som är och göra det bästa man kan av det. Ja, vi har en regering. Ja, vi har en konstitution som ska skydda oss. Men att vara en amerikan handlar om det som finns härinne, och det är det den här dagen kommer att handla om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet