Juha Sipilä håller presskonferens efter att ha haft krismöte med den finska regeringen om Sannfinländarnas nytilltredde partiledare.

Finska regeringen har fallit

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga förutsättningar att samarbeta med Sannfinländarna under Jussi Halla-ahos ledning. Det anser Finlands statsminister Juha Sipilä (C), som nu ska be presidenten upplösa regeringen. Därmed ser Sannfinländarna ut att åka ur regeringen efter valet av ny partiledare.

Regeringskrisen är nu ett faktum i Finland. Efter att ha utsett Jussi Halla-aho till ordförande är Sannfinländarna inte längre välkomna i regeringen. Vid en hastigt tillkallad presskonferens på måndagseftermiddagen sade statsminister Juha Sipilä (C) att det saknas förutsättningar för ett samarbete med Sannfinländarna under den nya ledaren.

”Skillnaderna blev för stora”

– Skillnaderna mellan de tre partierna blev för stora, och det är min plikt att hitta en lösning. Prioritet ett är nu att få en fungerande regering på plats, sade statsminister Juha Sipilä, som nu ska be presidenten att upplösa regeringen.

Regeringskris i Finland

Samma besked kom från finansminister Petteri Orpo, som representerar regeringspartnern konservativa Samlingspartiet. Han menar att Sannfinländarna under Halla-aho är ett helt annat parti än tidigare, styrda av andra värderingar.

– Samlingspartiet kan endast vara i ett regeringssamarbete som värnar om mänskliga rättigheter. Vi tolererar inte hatretorik eller diskriminering. Vi är öppna med att vi vill höra till EU. Finland är ett land med flera kulturer och flera språk, säger han vid presskonferensen.

Kritiken riktar sig också mot det faktum att Halla-aho, som är EU-parlamentariker, tänkte leda sitt parti från Bryssel och låta vice ordföranden ta hand om regeringsarbetet.

Meddelades via Twitter

Frågan ska slutgiltigt och formellt avgöras av partiernas riksdagsgrupper i kväll. Beskedet lämnade statministern först via Twitter.

Foto: Skärmdump Twitter

Orsaken till regeringskrisen är att ett av de tre regeringspartierna, det högerpopulistiska Sannfinländarna, i helgen valt den invandringsfientlige EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny ledare.

– Regeringskrisen är inte utlöst av politiska frågor utan det är en renodlad personfråga. De vägrar helt enkelt att samregera med Sannfinländarnas  nya pertiledare, säger SVT:s korrespondent i Finland Hasse Svens.

Vid niotiden i morse anlände Halla-aho till statsminister Juha Sipiläs (C) tjänstebostad Villa Bjälbo, för att diskutera regeringsfrågan med de andra regeringspartierna. Efter två timmar sågs Halla-aho lämna mötet utan vidare kommentarer.

Kommenterar på sociala medier

Efter statsministerns besked kommenterar Sannfinländarnas nyvalda ledare Jussi Halla-aho det inträffade på Facebook. Han skriver att Sipilä vägrar gå med på att driva en ännu strängare invandringspolitik än dagens:

”Statsministern meddelade för en stund sedan att det inte är möjligt att följa det man skrivit om invandring strängare än hittills, och det finns inga förutsättningar för ett fortsatt regeringssamarbete.”

Valet av ny partiledare har alltså kostat Sannfinländarna regeringsmakten.

Nytt stödparti?

De avbrutna samarbetet innebär sannolikt att Sipilä börjar förhandla om en ny regeringsbas med de borgerliga i oppositionen. En lösning på krisen skulle kunna vara att Sannfinländarna ersätts av liberala Svenska folkpartiet (SFP) och Kristdemokraterna.

– Vi är redo att, om det uppstår en situation där regeringen inte längre kan fortsätta, sätta oss vid förhandlingsbordet, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

En sådan regering skulle dock vila på mycket bräckligt parlamentariskt stöd. Dessutom kräver man att en helt nytt regeringsprogram ska förhandlas fram innan man går med på samarbete.

Oppositionen kräver nyval

Andra, betydligt större oppositionspartier, vill tvinga den motvillige statsministern att utlysa nyval. Förutom de Grönas ordförande Ville Niinistö, som säger att hans parti ”inte vill sitta på regeringens ruiner”, hoppas även Vänsterförbundets ordförande Li Andersson att Finlands folk nu ska få säga sitt.

-Nyval är ett rättvist och demokratiskt sätt att mäta stödet bland medborgarna. Risken om man skapar en ny regeringsbas genom förhandlingar är att den blir svag. Den andra risken är att Halla-aho kan porträttera sig själv som en politisk martyr om han blir satt i opposition utan att det hållits något val, säger Andersson till Yle.

Ambitionen: Inget nyval

Statsminister Juha Sipilä har under eftermiddagen haft kontakt med president Sauli Niinistö. Enligt presidenten är ambitionen att få ihop en regering med nuvarande riksdagsunderlag, det vill säga utan nyval.

LÄS MER: Hetsdömd partiledare äventyrar regeringssamarbete

Halla-aho dömdes 2012 för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid för ett blogginlägg han gjorde 2008. I texten hävdade han bland annat att islam är en religion som godkänner pedofili och antydde att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier, konstaterade Högsta domstolen. Trots hård kritik har Halla-aho enligt SR Ekot inte velat göra avbön från sina kontroversiella blogginlägg.

Inga större utspel

Halla-aho valdes efter att Finlands utrikeminister Timo Soini, som lett Sannfinländarna i 20 år, skulle avgå som ordförande. Halla-aho valdes som efterträdare, bland annat sedan många kärnväljare varit missnöjda med att Soinio varit för kompromissvillig.

I sitt linjetal på söndagen bjöd Halla-aho inte på några större utspel om regeringspolitiken. Han förnekade att partiets politiska linje ändrats väsentligt och krävde att regeringsprogrammet verkställs även när det gäller de delar som är viktiga för Sannfinländarna.

– Det skulle vara beklagligt om regeringen faller på personfrågor eftersom regeringen inlett viktiga reformer, som varit smärtsamma även för våra väljare. De reformerna borde nu slutföras, sade Jussi Halla-aho då.

Långdragen historia

Men det verkar vara precis det som skett – en personfråga har spräckt regeringen. SVT:s korrespondent Hasse Svens tror att det dröjer innan en ny är på plats.

– Det blir ingen enkel fråga att lösa för de partier som sitter i regeringen och statsministern sade redan i går att han rensat kalendern den närmaste tiden för förhandlingar. Jag tror att det kommer ta minst en eller två veckor innan processen är över.

Sannfinländarnas ledarbyte

  • Finlands utrikesminister Timo Soini meddelade i mars att hann nu i juni skulle avgå som ordförande för det högerpopulistiska Sannfinländarna.
  • Att ersätta Soini, en av de mest populära politikerna i landet, skulle vara svårt för vem som helst, konstaterade public service-kanalen Yle i en analys.
  • Fem kandidater ställde upp för att efterträda honom. Jussi Halla-aho vann med 949 röster, Sampo Terho kom tvåa med 629 röster. Därnäst kom de två kvinnliga kandidaterna Leena Meri och Veera Ruoho på 60 respektive 40 röster, och sist Riku Nevanpää med 8.
  • Soinis avhopp har sagts kunna bana väg för ett mer hårdfört ledarskap, eftersom undersökningar visat missnöje från partiets kärnväljare över en del av de kompromisser som Soini gjort som del av en trepartiregering som fokuserat på åtstramningar.
  • Timo Soini var med och grundade Sannfinländarna och har lett partiet sedan 1997. Under Soini har partiet haft stora framgångar och nått ett stöd på nära 20 procent.
  • Stödet för Sannfinländarna har rasat kraftigt, vilket Soini förklarat med flyktingkrisen och arbetsmarknadsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringskris i Finland

Mer i ämnet