Angela Merkel har hotat att ställa in kvällens valduell. Foto: TT

I kväll sänds valduellen hela Tyskland väntat på

Publicerad

20 miljoner tyska tv-tittare väntas följa den stora valduellen i kväll, den enda gång Angela Merkel ställer upp i en debatt med den socialdemokratiske utmanaren inför valet 24 september. Merkel har hotat att bojkotta debatten och Tyskland har diskuterat och följt alla förberedelser minutiöst.

TV-duellen mellan sittande förbundskansler Angela Merkel från kristdemokraterna CDU och den socialdemokratiske kanslerskandidaten Martin Schulz sänds direkt och samtidigt av de fyra största tyska tv-bolagen i kväll klockan 20.15. 

Merkel hotade ställa in

I förhandlingarna inför tv-duellen framförde förbundskanslern Angela Merkel genom sina medarbetare tydliga krav till tv-bolagen, och Merkel hotade att utebli om kraven inte följdes. Hon ville inte ha mer än en debatt, ingen publik i studion och inte en friare form med inspelade frågor från tv-tittare.

Val i Tyskland 2017

LÄS MER: Analys: Merkel spelar på försiktighet

Som många sittande regeringschefer vill Angela Merkel begränsa utmanarens möjlighet att synas på jämbördig nivå. De tyska tv-bolagen har kritiserats här i Tyskland för att de böjde sig för Merkels krav.

– Vi fick en klar signal att antingen så blir det samma regler som tidigare eller ingen debatt alls, och då tyckte vi att det viktigaste är att en valdebatt ändå blir av, inte minst för de 20 miljoner tyskar som väntas titta ikväll, svarar tv-bolaget ZDF:s ansvarige chef Peter Frey när SVT Nyheter på plats i Berlin frågar om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet