I valet av EU-kommissionens ordförande är språket en viktig faktor, enligt SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Foto: TT

”I motståndarens CV finns bästa vapnet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Guten Tag, hello … bonjour? I valet av toppkandidat till EU:s mäktigaste post kan språkkunskaper spela en stor roll. Den finske utmanaren Alexander Stubb har gjort språken till ett av sina huvudvapen mot tyske, favorittippade Manfred Weber.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Det är sant som jobbcoacher säger: att hellre utelämna det som inte direkt är något att skryta med i jobbansökan. Tydligt blir detta när de två kandidaterna från den kristdemokratiska partigruppen i EU (EPP), där svenska M och KD är med, kämpar om att få bli partiets toppnamn inför valet i maj.

Kan inte skriva engelska

Det är inte bara jag som gått igenom deras CV:n. De verkar också ha gått igenom varandras och hittat den svaga punkten hos motståndaren. Manfred Weber, som pratar tyska och endast acceptabel engelska, skriver såklart inte ett ord om detta. Men att han är gift, katolik och ingenjör får vi veta. De som haft jobbet tidigare har utöver modersmålet behärskat såväl engelska som franska.  

De årliga talen som EU-kommissionens nuvarande chef Jean-Claude Juncker gett, har inte direkt framförts med någon större energi. Men alltid på tre språk: franska, tyska och engelska. Att kunna prata med gäster på besök från stora delar av världen utan tolk är ett viktigt verktyg. Detta har Stubb i sin verktygslåda, och framhåller det som något av det viktigaste för en ny kommissionschef.

Upplevs ”stöddig” i Finland

En jobbcoach skulle sällan ge rådet att tona ner sitt CV, att skryta mindre. Men med Stubbs monster-CV kanske det kunde övervägas. Han har varit statsminister, haft en rad andra tunga minister- och ordförandejobb, pluggat på fina skolor och förhandlat fram EU:s stora fördrag. Han har skrivit böcker och är enligt CV:n en efterfrågad talare.

Stubb kan lätt framstå som en elitkandidat. I Finland har han ibland upplevts som stöddig, vilket fått honom på fall förr. Denna svaghet har hans motkandidat hittat.

”Vill rasera elitstämpeln”

Webers motvapen är att han som mångårig EU-parlamentariker faktiskt är vald av folket, vald att representera unionens människor ända in i kommissionens slutna salar. Han säger att han vill rasera bilden av EU-kommissionen som en europeisk elit. En klubb med före detta toppministrar som har ensamrätt på att lägga fram förslag som berör en halv miljard invånare. En klubb som motståndaren Stubb meritmässigt skulle smälta väl in i.

Och ska då begränsade språkkunskaper vara ett hinder? Möjligen kan Weber sno en replik från en som tidigare haft jobbet. Italienaren Romano Prodi högg tillbaka en gång när hans språksinne ifrågasattes: ”Anställdes jag som tolk eller som kommissionsordförande?”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.