Foto: Vahid Salemi/AP/TT

IAEA-chef: Iran tillåter åter övervakning

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) har haft ”konstruktiva diskussioner” under sitt besök i Iran. Bland annat har man kommit överens om ny övervakningutrustning vid Irans kärnkraftsanläggningar, samt tillgång till nyckelpersonal på plats.

– Genom de konstruktiva diskussioner vi har nu, och genom gott samförstånd är jag säker på att att vi kan bana väg för viktiga avtal, sade Rafael Grossi vid en presskonferens.

IAEA få återigen installera övervakningutrustning på anläggningar där omvärlden misstänker att man anrikar uran. Det uppger Rafael Grossi, chef för FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), efter ”konstruktiva diskussioner” med chefen för Irans atomenergiorganisation AEOI, Mohammad Eslami under lördagen.

Rafael Grossi besökte under två dagar Iran efter uppgifter om att landets lager av anrikat uran har vuxit kraftigt. Och med sig hem till IAEA-högkvarteret Wien hade han ett positivt budskap:

De kameror Iran monterade ner förra sommaren ska åter sättas upp.

– Vi kom överens att de ska vara i full drift igen, sade han på en pressträff i Österrike.

Plan för samarbete

Mohammad Eslami, chef för Irans atomenergiorganisation (AEOI), uppmanade vid samma presskonferens alla undertecknare av kärnavtalet JCPOA från 2015 att fullfölja sina åtaganden:

– Tre europeiska länder och några andra fokuserar bara på Irans JCPOA-åtaganden. De har själva skyldigheter.

Han lade till att man tillsammans med Grossi kommit fram till en plan för samarbetet inom ramen för garantierna för kärnkraftsverksamhet.

Grossi anlände på fredagen och skulle enligt diplomatkällor träffa president Ebrahim Raisi för att blåsa nytt liv i dialogen kring Irans arbete med atomteknik.

Grossis besök kommer vid ett låst läge i förhandlingarna om att förnya kärnavtalet JCPOA från 2015. 2018 hoppade USA:s dåvarande president Donald Trump av avtalet, vilket fick Iran att också sluta följa det. Försök att förnya avtalet påbörjades 2021, men gick i stå förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.