Foto: TT.

Id-förvirring för Norgeresenärer

Uppdaterad
Publicerad

Vad gäller egentligen för resenärer som ska till Norge – går det bra att endast ta med körkort eller krävs det pass?

Det var det många olika bud om på lördagen.

Tidigt på morgonen meddelade svenska Rikspolisstyrelsen att Norge infört krav på pass eller nationellt id-kort för inresa i landet även för svenskar – körkort räckte inte. Orsaken var den höjda terrorberedskapen i Norge.

Norska polisen hävdade däremot att nordiska resenärer kunde identifiera sig med körkort och att de strängare reglerna endast gällde EU-medborgare.

Terrorhot mot Norge

Dröjde innan ändring

Det dröjde sedan flera timmar innan Rikspolisstyrelsen ändrade sina uppgifter.

– Det är oklart var någonstans i informationskedjan det har brustit, sade Fredrik Kärrholm, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Under förvirringen hann bland andra både SAS och Swebus informera sina kunder om de nya, tillfälliga rutinerna.

Ungdomsspelare nekades

Värst blev det för resenärer, bland annat ungdomsspelare som var på väg till Norge för att delta i fotbollscupen Norway cup, som skulle åka med Stena Line. Där nekades personer som saknade pass att kliva på färjan, innan Stena Line vid lunchtid fick besked från norska myndigheter om att pass inte behövdes.

– Det har varit mycket information fram och tillbaka, sade Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet