Bill Cosby anländer till den inledande dagen på rättegången där han står anklagad för sexuella övergrepp. Han följdes av bland annat Keshia Knight Pulliam, som spelade hans dotter i ”The Cosby Show”. Foto: TT

Idag inleds rättegången mot Bill Cosby

Uppdaterad
Publicerad

Efter mängden anklagelser om sexuella övergrepp av den folkkäre komikern Bill Cosby är det bara ett fall som gått till rättegång. Idag vittnar Andrea Constand för första gången om vad som hände för 13 år sedan.

Bill Cosby anlände till tingsrätten i Pennsylvania under stort mediepådrag. Han hade hade sällskap av Keshia Knight Pulliam som spelade hans dotter Rudy Huxtable i ”The Cosby Show”.

LÄS MER: Bill Cosby – från världens myspappa till våldtäktsanklagad

Rättegången mot Bill Cosby

Den 79-åriga komikern och skådespelaren står anklagad för sexuellt övergrepp mot Andrea Constand.

Övergreppet ska enligt Constand ha skett för 13 år sedan. Hon polisanmälde händelsen redan 2005, men efter en konfidentiell förlikning mellan Cosby och Constand 2006 stängdes undersökningen.

Stor mängd anklagelser

Det var först 2015 som fallet återupptogs efter att allt fler kvinnor anklagade Cosby för liknande sexuella övergrepp och våldtäkter, men trots mängden anklagelser är det Constands fall det enda som tas upp i dagens rättegång.

Andrea Constand kommer under rättegången att vittna om sina upplevelser offentligt för första gången. Hon har tidigare hävdat att Cosby drogade och överföll henne i hans hem nära Philadelphia 2004. Cosby har sagt att han och Constand hade ett romantiskt förhållande, men nekat till anklagelserna.

Rättegången kommer att pågå under två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Bill Cosby

Mer i ämnet