Identifieringsarbetet av offren i flygolyckan i Iran kan ta tid Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Därför kan identifiering av dödsoffer dröja

Uppdaterad
Publicerad

Över 170 personer har dött i onsdagens flygkrasch i Iran. Enligt UD var över 10 passagerare på planet svenskar, men det kan dröja innan man vet exakt hur många svenskar som omkommit.

– Vi har avsatt alla resurser vi har för det här arbetet, men vi måste ha uppgifter av hög kvalitet för att kunna vara helt säkra, säger Manne Jönsson, chef för DVI i Sverige.

Vid stora händelser utomlands där svenskar har omkommit kan Nationella operativa avdelningen, NOA. aktivera den så kallade ID-kommissionen som tar över ansvaret för identifieringen av de avlidna från polisen. Då är det Disaster Victim Identification-laget, DVI, som står för insamlingen och matchningen av olika ID-uppgifter.

– I nuläget samlar vi in matchningsmaterial från anhöriga och deras hem här i Sverige för att ha ett referensmaterial att jämföra med fynd på platsen, säger Manne Jönsson.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Passagerarlistan inte tillräcklig

Enligt Manne Jönsson är inte identifieringsarbetet så lätt att man bara kan titta på passagerarlistan.

– Den håller inte den kvaliteten som krävs, det kan finnas olika uppgifter på passagerarlistan som måste kontrolleras. Olika personer har rest på olika typer av handlingar.

Vissa av passagerarna kan också ha dubbelt medborgarskap vilket kan göra att de inte står på listade som svenskar på passagerarlistan.

– Vi vill vara säkra på att det är rätt personer, och det är svårt att säga exakt hur lång tid identifieringsarbetet kommer ta, säger Manne Jönsson.

Redo att skicka personal till Iran

I nuläget har Iran inte bett Sverige att skicka personal för att hjälpa till med identifieringsarbetet, något som är vanligt vid den här typen av händelser. Enligt Manne Jönsson är DVI redo att skicka personal, men att de också måste vidta extra åtgärder på grund av det spända läget i Iran.

– Iran har ju andra typer av svårigheter med andra länder just nu, så innan vi skickar ner svensk personal så kommer det att göras säkerhetsprövningar och inhämtas garantier för personal som i så fall ska skickas dit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet