Flera tidigare toppchefer på Ikea Frankrike riskerar nu fängelsestraff i upp till tio år för att ha samlat in information om hundratals anställda under tre års tid. Foto: AP/TT

Ikeachefer till rätten för att ha spionerat på sina anställda

Uppdaterad
Publicerad

Svenska möbeljätten Ikea misstänks för att ha spionerat på sina anställda i Frankrike under flera år. Nu inleds rättegången mot ett flertal toppchefer och anställda för den verksamhet som ska ha utspelat sig mellan 2009 och 2012.

Nio år efter att franska medier avslöjade det misstänkta brottet startar rättegången mot företagets franska gren när före detta toppchefer, anställda samt fyra poliser ställs inför rätta i Versailles.

Flera av de tidigare toppcheferna riskerar fängelsestraff i upp till tio år för att ha samlat in information om hundratals anställda under tre års tid. Det handlar bland annat om en chef som, enligt åklagaren, återkommande ska ha skickat listor med anställdas namn till privatdetektiver för att ta reda på information rörande anställdas privatliv.

Skickade information till polisdatabas

Åtalet gäller olaglig inhämtning av information. I ett fall ska den tidigare säkerhetschefen på företagets franska gren ha undersökt hur en anställd hade råd att köra ”en helt ny BMW cabriolet”, enligt dokument som AFP har tagit del av. Med hjälp av fyra poliser ska toppchefen också skickat konfidentiell information om anställda till en polisdatabas.

Domstolen i Versailles utreder ett flertal liknande händelser mellan 2009 och 2012, men åklagare menar att de brottsliga handlingarna kan ha pågått mycket längre än så.

Företaget var snabbt ute och fördömde handlingarna när de blev kända för allmänheten 2012. Sedan händelsen uppdagades har fyra chefer avskedats och företaget har vidtagit en rad åtgärder för att skydda personuppgifter, både vad gäller anställda och kunder. Trots det riskerar Ikea Frankrike böter på närmare 40 miljoner kronor.

”Fortsätter i samma anda”

”Ikea Frankrike har aktivt samarbetat med myndigheter under hela utredningen och informationsprocessen”, skriver företaget i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Vi fortsätter att arbeta i samma anda när rättegången som ska hållas inför Versailles brottmålsdomstol i mars 2021 närmar sig”.

Företaget meddelar också att det inte är upp till dem att avgöra vilka handlingar som är kriminella.

”Oavsett vad domstolen beslutar så har företaget redan straffats väldigt hårt i fråga om sitt rykte”, säger Ikea Frankrikes advokat Emmanuel Daoud, till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.