Polis vid en demokratidemonstration i Hongkong. Foto: TT

Impopulärt lagförslag i Hongkong läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Hongkongs regering har nu formellt dragit tillbaka det lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina, som utlöst enorma protester i den semiautonoma staden.

Protesterna, som har pågått sedan i juni, har under tiden breddats till krav på demokratireformer och blivit allt mer våldsamma. Under onsdagen meddelade Hongkongs säkerhetsschef att lagförslaget som satte igång det hela, nu dragits tillbaka. Redan i början av september meddelade Hongkongs ledare Carrie Lam att lagförslaget skulle dras tillbaka, efter att först ha lagt det vilande. Nu är det alltså officiellt borttaget.

Bakgrunden till lagförslaget är att Hongkongs regering ville kunna utlämna en man från Hongkong som är eftersökt för mord i det självstyrande Taiwan. Eftersom det inte fanns ett utlämningsavtal kunde mannen inte ställas inför rätta. Hongkongs ledare Carrie Lam föreslog då att misstänkta brottslingar i Hongkong skulle kunna utlämnas till Kina såväl som till Taiwan, något som hon nu efter månader av protester, tvingas backa ifrån.

Skarpa varningar från centralt håll

En pressad Carrie Lam har blivit hårt kritiserad av oppositionspolitiker, bland annat för sitt beslut att införa maskeringsförbud vid offentliga sammankomster, i ett försök att stoppa de våldsamma demonstranterna.

Från centralregeringen i Kina har det kommit hårda varningar till Hongkongsdemonstranter. Förra helgen gick Kinas president Xi Jinping ut och sa att alla försök att splittra Kina kommer att resultera ”i krossade kroppar och ben smulade till pulver”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet