Miljoner människor deltar vid Kumbh Mela som är den kvantitativt största vallfärden i världen. Foto: IDREES MOHAMMED/TT

Miljoner vallfärdar till Ganges under Indiens andra våg

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner vallfärdar för att bada i Ganges – i samhället råder det en trötthet på restriktioner.

På en dryg månad har antalet nya smittfall tiodubblats i Indien där den andra vågen av viruset nu drabbar landet hårt.

Gator packade med hundratusentals besökare redo att ta ett dopp i den heliga floden Ganges. I dagarna har miljoner hinduer från hela Indien vallfärdat till staden Haridwar i delstaten Uttarakhand i norra Indien för att fira den religiösa högtiden Kumbh Mela.

Bilder från platsen visar hur människor trängs längs flodstränderna, de flesta utan munskydd, trots krav på både skydd och distansering. Enligt lokale polischefen Sanjay Gunjyal hade minst 650 000 människor tagit ett dopp under onsdagsmorgonen.

– Människor ska bötfällas om de inte följer social distansering vid badområdena, men folkmassorna är enorma så det är praktiskt omöjligt att utfärda dem. Om vi försöker genomföra det kan det leda till rusningar, säger han till Reuters.

Gick om Brasilien i antalet smittfall

Hälsoexperter uppmanade landets myndigheter att ställa in Kumbh Mela utan framgång. Anledningen är att Indien sedan början på mars haft en smittspridningskurva som pekat rakt uppåt.

Den 1 mars registrerades drygt 12 000 nya fall av covid-19 i landet, den 13 april var siffran 183 000. I veckan gick Indien om Brasilien och är nu det land i världen efter USA med flest antal smittfall.

– Ingen håller avstånd längre. Vi har tillåtit sociala, religiösa och politiska folksamlingar, säger Rajib Dasgupta, professor i folkhälsa vid Jawaharlal Nehru University, till nyhetsbyrån AP.

Doktor: En tsunami av nya fall

Epicentret för den andra vågen är Indiens rikaste stat, Maharashtra, med sina 125 miljoner invånare som stått för en fjärdedel av alla smittfall i landet.

I brist på nationella riktlinjer genomför områden egna restriktioner. I storstaden Bombay i Maharashtra förbereder sig nu befolkningen på en nedstängning över helgen för att begränsa smittan, medan det i storstadsområdet Dehli råder utegångsförbud från kvällstid och under natten. 

– Denna tsunami av nya fall har redan överväldigat sjukvårdsinfrastrukturen i staten. Den här gången ser vi yngre människor mellan 20 och 40 drabbas allvarligt. Sjukvårdens förmåga att ge alla vård minskar i snabb takt, säger Dr Shashank Joshi, som är en del i arbetsgruppen Covid i Mumbai till The Guardian.

Drygt 97 miljoner indier har fått minst en dos vaccin mot covid-19, landet med 1,3 miljarder invånare.

Fakta: Indien och coronaviruset

Indien rapporterade 184 372 nya fall av covid-19 på onsdagen. Totalt har därmed 13,7 miljoner människor testat positivt i Indien, vilket gör landet till det i absoluta tal näst värst drabbade i världen, efter USA.

Den senaste veckan ökade antalet nya fall i Indien med 70 procent, jämfört med veckan innan.

Sett till antal fall per capita den senaste veckan klarar sig landet betydligt bättre än Sverige: 10 personer på 100 000 blir smittade i Indien, jämfört med 63 personer i Sverige.

Totalt har 171 058 människor dött i covid-19 i Indien.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.