En man med ansiktsmask passerar en full marknad i Chennai, Indien, 22 december. Indiens hälsominister Mansukh Mandaviya har bett delstatsregeringarna att öka folks medvetenhet om att bära ansiktsmasker på offentliga platser på grund av den snabbt ökande smittspridningen BF.7-varianten av covid-19. Foto: Idrees Mohammed/TT

Indien börjar testa inresande för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 ökar i bland annat Kina och landet försöker hejda smittspridningen. Därför höjer nu Indien sin beredskap och börjar testa inresande till landet. Än så länge har myndigheterna dock inga planer på att stoppa inresande från Kina.

Indien har börjat göra slumpmässiga covidtester på passagerare som ankommer från andra länder till Indiens flygplatser. Det uppger landets hälsominister Mansukh Mandaviya.

Ökar övervakning

Enligt Madaviya är åtgärden, som infördes på torsdagen, en följd av det ökade antalet smittade av covid-19 i grannlandet Kina. Men han sade även att Indien i nuläget inte har några planer på att stoppa inresor från länder där nya covidfall upptäcks.

Hälsoministern uppmanar också delstaterna att öka övervakningen av nya coronavarianter och att skicka alla positiva tester till laboratorium för genomsekvensering.

Släppte på restriktioner

Mansukh Mandaviya vädjade också till allmänheten att bära ansiktsmask och använda sig av social distansering även om det inte finns några lagkrav på det.

Indien släppte på reglerna för ansiktsmask tidigare i år när antalet covidsmittade i landet gick ner dramatiskt. Enligt officiella siffror har omkring 3 400 personer i Indien testat positivt för covid nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.