Foto: TT/AP Altaf Qadri

Ökade motsättningar när Indien har fått smak för kött

Uppdaterad
Publicerad

Indien har ett världsrekord som det inte talas så högt om. Få känner till att landet där kon är helig, faktiskt är världens största exportör av nötkött. Men handeln är känslig och har lett till både konflikter och rena lynchningar.

Nötkött är en uppskattad måltid bland Indiens många muslimer och kristna, något som är djupt kränkande för hinduer. För dem är kon helig, den dyrkas som en modersfigur och har starka kopplingar till guden Krishna.  Att äta ko är för många hinduer otänkbart.

Vid flera tillfällen har blotta misstanken att någon hanterat kött från ko, och inte buffel, lett till upplopp och att människor har dödats.

Känsligt ämne

De senaste åren har koslakt förbjudits i nästan hela Indien och numera handlas det nästan enbart med kött från vattenbuffel. Men trots att det är tillåtet är handlarna i New Delhi så rädda att bli förknippade med kor att ingen vill intervjuas om hur indier fått ett starkare sug efter kött. Samtal efter samtal leder till nej, det blir inget.

Det enda som återstår för att få kontakt är att besöka slaktarna i Old Delhi. Min indiska kollega är en tuff tjej, men i dag har hon för säkerhets skull tagit med sig sin pappa. Han har rötterna i Afghanistan, pratar urdu och framförallt är han en stor man.

– Vi ska inte ta några risker, säger han allvarligt när vi lämnar bilen och letar oss in i gränderna.

Hotfull stämning

Överallt hänger flådda kadaver, på golven ligger buffel huvuden. Det luktar död och luften är tjock av flugor. Jag börjar filma. Det går bra – till en början. Men fler och fler samlas och stämningen blir aggressiv.
När jag vänder kameran i en ny riktning börjar någon skrika och min kollegas pappa väser åt mig att vi måste gå. Nu. När vi kommer tillbaka till bilen förklara han att de höll på att slakta en ko just där jag filmade, och att han inte vågar fortsätta.

– Ladies you are on your own now, säger han och släpper av oss på en bakgata. 

Fler vill äta

Denna gång försöker vi vistas inne i slakterierna för att undvika folksamling. Tillslut hittar vi en slaktare som går med på intervju i sin minimala affär. Med en buffelfilé hängandes på varje axel lutar jag mig bakåt för att filma honom när han berättar att trots att nötkött blivit så känsligt ökar försäljningen.

– Fler tjänar bättre och då vill de ha kött, säger han.

Äter som i väst

Det är inte bara i Indien försäljningen ökar. På kort tid har kött blivit en stor exportsuccé för Indien som nu är världsledande. Buffelköttet är billigare än vanligt nötkött, och framförallt är det övriga Asien och Mellanöstern som importerar från Indien. När dessa regioner nu närmar sig västvärldens höga nivåer av köttätande, får det enorma konsekvenser för klimatet. Enligt FN borde världen istället göra precis tvärtom – det vill säga ta efter Indiens många vegetarianer.

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet