Inslag från Aktuellt från 4/3 Foto: SVT

Indien stoppar dokumentär om våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter i Indien förbjuder tv-stationer att visa en dokumentär om en gruppvåldtäkt. Beslutet kommer efter landsomfattande protester mot att en av de dömda männen i filmen säger motbjudande saker om ett dåd som chockade hela landet. Bland annat säger mannen att hade kvinnan inte gjort motstånd hade hon inte blivit dödad.

Gruppvåldtäkten på den unga kvinnan 2012 blev en världsnyhet när uppgifterna om dess råhet spreds. Filmen ”Indiens dotter” skulle visas på söndag på internationella kvinnodagen. I dokumentären ingår en intervju i fängelset med en man som är dömd till döden för våldtäkten.

När innehållet i intervjun blev känt blossade nya protester upp. Han hävdar bland annat att kvinnor bär mycket större skuld till en våldtäkt än en man. Under våldtäkten som skedde i en buss turades männen om att våldföra sig på henne. Ett järnrör användes. Hon fick svåra invärtes skador och två veckor senare avled hon.

Aktivister menar att att visa filmen och låta den dömde mannen komma till tals vandhedrar kvinnans minne. Nu har indisk polis begärt att visingen stoppas vilket har godkänts. Domstolen förbjuder också att utdrag ur intervjun publiceras. Regissören Leslee Undwin menar att alla försök att stoppa filmen är ett brott mot yttrandefriheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester efter gruppvåldtäkt

Mer i ämnet